ΑρχικήsecurityΟνειρευτείτε το ακατόρθωτο: Privacy στο Διαδίκτυο

Ονειρευτείτε το ακατόρθωτο: Privacy στο Διαδίκτυο

privacy

Privacy στο net: Θυμάστε την Jennicam; Το 1996, το Internet άρχισε να χάνει το όριο ανάμεσα στην ιδιωτική και την δημόσια ζωή με την Jennicam. Το κορίτσι που τότε αποφάσισε να καταγράψει τη ζωή του με μια φωτογραφία ανά τρία λεπτά μέσω μιας web camera. Η ζωή της Jenni καταστράφηκε. Το site της όμως έγινε σε πολύ σύντομο διάστημα ένα από τα πιο δημοφιλή sites στο Διαδίκτυο. Εμφανίστηκε στο Letterman και στο The American Life, έγραψε γι’ αυτήν το Wall Street Journal και η προσωπική της ζωή ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Άφησε το Διαδίκτυο το 2003 και δεν επέστρεψε ποτέ.

Σήμερα μιλάμε για privacy, διατεινόμαστε πως θέλουμε ιδιωτικότητα, αλλά ποστάρουμε συνεχώς τις προσωπικές μας στιγμές στο Facebook και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Μας σοκάρει το ότι στο Snapchat τα μηνύματα μας δεν εξαφανίζονται πάντα μετά την προβολή τους.

Οι περισσότεροι από ‘μας δεν προβάλλουμε τη ζωή μας με τον τρόπο που το έκανε η δεσποινίς Ringley, αλλά με διάφορους άλλους τρόπους το κάνουμε και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ας αφήσουμε κατά μέρος το ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) μπορεί ανά πάσα στιγμή να συλλέγει πληροφορίες ή φωτογραφίες σας, κάθε φορά που τοποθετείτε πληροφορίες σας κάπου χωρίς κρυπτογράφηση είναι πιθανόν αυτές να εξετάζονται από κάποιον τρίτο. Επιπλέον κάθε κίνηση που κάνετε στο Διαδίκτυο είναι πιθανόν να παρακολουθείται.

Για πολλά sites όπως το Facebook ή το Google, ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου τους είναι να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντά σας ώστε να σας παρουσιάζουν περισσότερο στοχευμένες διαφημίσεις. Δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτείτε, απλώς κοιτάξτε τις διαφημίσεις στη σελίδα σας, αν σας φανεί πως αντανακλούν αυτά που έχετε ψάξει ή δηλώσει πως σας αρέσουν, είναι γιατί συμβαίνει ακριβώς αυτό!

Δεν είναι μόνο το ότι παρακολουθείστε όταν βρίσκεστε στο site μιας εταιρείας. Ενώ π.χ. το Facebook σταματά να σας παρακολουθεί όταν κάνετε log out, πόσοι από ‘σας κάνετε πραγματικά log out από το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο; Μάλλον κανείς…

Πέραν του ότι το Facebook στηρίζεται στο Facebook Login, ενός είδους single sign-on (SSO) ώστε να σας παρακολουθεί κι όταν βρίσκεστε εκτός του site του. Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Facebook για να συνδεθείτε με κάποια άλλη ιστοσελίδα όπως π.χ. το Pinterest, το δαιμόνιο κοινωνικό δίκτυο ξέρει που βρίσκεστε.

Δεν είναι όμως μόνο το Facebook, επίσης το Google με το Advertising ID παρακολουθεί τους χρήστες Android και η Apple χρησιμοποιεί την διεύθυνση του e-mail για τον ίδιο σκοπό. Με την ακμή των big data programs, όπως το Facebook Atlas, έχει γίνει ευκολότερο από ποτέ για τις εταιρείες να παρακολουθήσουν τους χρήστες τους.

Αυτό που συμβαίνει είναι η ανταλλαγή των προσωπικών μας πληροφοριών και δεδομένων με λίγη ευκολία. Παίρνουμε από το Διαδίκτυο στα γρήγορα αυτό που θέλουμε και σε αντάλλαγμα οι εταιρείες με τις οποίες σχετιζόμαστε συμφωνούν με τους διαφημιστές στο να μας παρακολουθούν μονίμως.

Συμπερασματικά, μπορείς να κλειδώσεις το account σου στο Facebook, να κάνεις ρυθμίσεις ασφαλείας στο iPhone σου, και να χρησιμοποιείς μόνο SSL protected websites. Να θυμάσαι πως αν μοιραστείς προσωπικά ή εταιρικά μυστικά στο Διαδίκτυο σπανίως θα μείνουν μυστικά. Και όσο για το τί ακριβώς κάνεις στο Internet παραφράζοντας τo κομμάτι των Police: “Every move you make. Every bond you break. Every step you take. I’ll be watching you.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS