ΑρχικήinetΗ Τουρκία αποκλείει το Twitter και το YouTube

Η Τουρκία αποκλείει το Twitter και το YouTube

Twitter Youtube Τουρκία

Η Τουρκία αποκλείει το Twitter και το YouTube

Για άλλη μία φορά οι Τούρκοι χρήστες του διαδικτύου είναι αποκλεισμένοι από το Twitter και το YouTube με εισαγγελική απόφαση. Οι Τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση, με αιτιολογία αυτή την φορά την ανάρτηση φωτογραφιών του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κατά τη διάρκεια της ομηρείας του, στις οποίες ο άτυχος εισαγγελέας εικονιζόταν με το πιστόλι στον κρόταφο.

Έγγραφο που εστάλη από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης προς την Τουρκική ένωση παρόχων τηλεπικοινωνιακών ζητά από τις εταιρείες – μέλη να απαγορεύσουν την πρόσβαση προς αυτά τα κοινωνικά δίκτυα (Twitter και Youtube). Πολλοί πάροχοι προχώρησαν άμεσα στην απαγόρευση πρόσβασης, των κοινωνικών δικτύων (έως το μεσημέρι της Δευτέρας) και αναμένεται ότι η εισαγγελική παραγγελία θα εφαρμοστεί επίσης άμεσα και από άλλους πάροχους.

Στο παιχνίδι των τουρκικών αρχών με την λογοκρισία μπλέχτηκε και το Facebook, όπου και αυτό αποκλείστηκε προσωρινά από το διαδίκτυο αλλά σύμφωνα με τον Tayfun Acarer, επικεφαλή της Αρχής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Τουρκίας,  που ανέφερε στο Τουρκικό site ειδήσεων Hürriyet η απαγόρευση της πρόσβασης στο Facebook άρθηκε επειδή η εταιρεία συμμορφώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία παίζει με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Τον Μάρτιο του 2014 οι Τουρκικές αρχές είχαν προβεί στην ίδια κίνηση μετά από ηχογραφήσεις που διέρρευσαν και ισχυριζόταν ότι διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για κυβερνητική διαφθορά. Τότε το Twitter προσέφυγε στα δικαστήρια για την άρση της απαγόρευσης.

Επίσης, στις αρχές του 2015, τα ίδια δικαστήρια καταδίκασαν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, Facebook ότι δεν λογοκρίνει σελίδες που είναι προσβλητικές για τον Προφήτη Μωάμεθ.

 

Πηγή: secnews.gr/

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS