ΑρχικήinetΈρευνα: Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις στα Social Media για τους άνδρες

Έρευνα: Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις στα Social Media για τους άνδρες

Έρευνα: Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις στα Social Media για τους άνδρες

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή άνδρες, οι οποίοι αναρτούσαν τις περισσότερες…φωτογραφίες του εαυτού τους στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες που αξιολογούσαν το ναρκισσισμό και τη ψυχοπάθεια.

Επιπρόσθετα, οι άνδρες που έκαναν διορθώσεις στις προσωπικές τους φωτογραφίες πριν από την ανάρτηση είχαν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες του ναρκισσισμού και της αυτό-αντικειμενοποίησης που αξιολογούσαν εκτός των άλλων και το βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες έθεταν την εξωτερική τους εμφάνιση ως προτεραιότητα.

Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες που αναρτούν τις περισσότερες φωτογραφίες του εαυτού τους, για τις οποίες μάλιστα αφιερώνουν χρόνο προκειμένω να τις βελτιώσουν, έχουν αυξημένο ναρκισσισμό. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η παραπάνω σχέση επιβεβαιώνεται από μια μελέτη. Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, μάλιστα, είναι ότι η εν λόγω διαδικτυακή δραστηριότητα συνδέεται επίσης με αυξημένη βαθμολογία στις κλίμακες που μετρούν άλλα χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής προσωπικότητας, όπως είναι η ψυχοπάθεια και η αυτό-αντικειμενοποίηση.

[wdca_ad id=”73827″ ]

Ο ναρκισσισμός σε γενικές γραμμές εκδηλώνεται μέσω της πεποίθησης του ατόμου ότι υπερτερεί σε σχέση με τους άλλους ως προς τη νοημοσύνη, την ελκυστικότητα και σε γενικές γραμμές ότι υπερέχει.

Σε ένα βαθμό εκδηλώνεται επίσης μια υποκείμενη ανασφάλεια. Η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης και εκτίμησης προς του άλλους, καθώς και από μια τάση προς παρορμητικές συμπεριφορές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 800 άνδρες 18-40 ετών, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναρτήσεις τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τους ζητήθηκε επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις αντικοινωνικές συμπεριφορές και την αυτό-αντικειμενοποίηση.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πέρα από την αυξημένη ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και τη συνήθεια πολλών ανδρών να διορθώνουν αισθητικά τις φωτογραφίες τους πριν τις δημοσιεύσουν με τη βοήθεια φίλτρων και εδικών προγραμμάτων. Οι ερευνητές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι η αυτό -αντικειμενοποίηση μπορεί να ενισχύεται από την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η αυξημένη ανάρτηση φωτογραφιών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας. Τα επίπεδα της ψυχοπάθειας όμως δε βρέθηκαν να σχετίζονται με την αισθητική τροποποίηση των φωτογραφιών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα και οι άνδρες με υψηλά επίπεδα του χαρακτηριστικού αυτού δε θα χάσουν χρόνο για την αισθητική διόρθωση των φωτογραφιών, θέλουν άμεσα να δουν τους εαυτούς τους.

 

Tι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις στα Social Media για τους άνδρες

 

Αντιθέτως σύμφωνα με τους ερευνητές η τροποποίηση των φωτογραφιών πριν την ανάρτησή τους σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αυτό -αντικειμενοποίησης, ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει σχεδόν καθόλου διερευνηθεί στους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Η αυτό αντικειμενοποίηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του εαυτού με βάση κυρίως την εξωτερική εμφάνιση.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η αυτό -αντικειμενοποίηση οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και οι διαταραχές της πρόσληψης τροφής στις γυναίκες. Η αυξανόμενη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι αυξάνει την ανησυχία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση σε όλους τους χρήστες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που δημοσιεύουν πολυάριθμες φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο είναι νάρκισσοι ή ψυχοπαθείς. Οι απαντήσεις όλων των ανδρών στα ερωτηματολόγια ήταν ενδεικτικές μιας φυσιολογικής προσωπικότητας, με αυτούς που δημοσίευαν πιο συχνά φωτογραφίες να έχουν πιο υψηλή βαθμολογία στις κλίμακες των χαρακτηριστικών της αντικοινωνικής προσωπικότητας.

Στην παρούσα φάση η ίδια μελέτη διεξάγεται και σε γυναίκες με παρόμοια αποτελέσματα. Οι γυναίκες που δημοσιεύουν περισσότερες φωτογραφίες έχουν επίσης υψηλοτέρα επίπεδα ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας. Στην περίπτωση των γυναικών όμως, φαίνεται ότι η αυτό αντικειμενοποίηση έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Η ερευνητική ομάδα του Ohio, μάλιστα, επισημαίνει ότι η αυτό αντικειμενοποίηση οδηγεί σε περισσότερες αναρτήσεις φωτογραφιών και οι περισσότερες αναρτήσεις σε μεγαλύτερη αυτό αντικειμενοποίηση. Η αυτοτροφοδοτούμενη αυτή κατάσταση μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο των τρεχόντων ερευνητικών τους εργασιών.

Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν λιγότερο ή περισσότερο για την αυτό -παρουσίασή τους στο διαδίκτυο, αλλά ο τρόπος που επιλέγουν να το κάνουν αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα τους. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική έρευνα αναδεικνύει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που επιλέγει κανείς να παρουσιάσει τον εαυτό του στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτυωσης.

Πηγή: planet-greece.blogspot.com

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS