ΑρχικήinetH Kaspersky συνεργάζεται με τη Ρωσική κυβέρνηση

H Kaspersky συνεργάζεται με τη Ρωσική κυβέρνηση

kaspersky

Η Ρωσική εταιρεία ασφαλείας, την Kaspersky Lab, φαίνεται να συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους πελάτες της.

Σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται ότι από το 2012 η ετιαρεία έχει αντικαταστήσει τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας με στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της (FSB). Έξι, νυν και πρώην υπάλληλοι της Κaspersky, δήλωσαν ότι η εταιρεία λογισμικού παρέχει πληροφορίες στους Ρώσους κατασκόπους βοηθώντας την υπηρεσία στις εγκληματολογικές της έρευνες.

Σε δήλωση στο El Reg, η εταιρεία anti virus, επισημαίνει ότι λειτουργεί με τις αρχές παγκοσμίως, εφόσον οι απαιτήσεις των υπηρεσιών είναι νόμιμες σύμφωνα με τους τοπικούς και διεθνείς νόμους. Αναφέρει επίσης ότι οι ίδιοι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την αποστολή πληροφοριών στην εταιρεία, εφόσον το επιθυμούν.

Δύο πηγές αναφέρουν στο Bloomberg, ότι ο επικεφαλής επιχειρήσεων Garry Kondakov, σε ένα email του αναφέρει ότι οι top θέσεις εργασίας στην εταιρείας είναι μόνο για Ρώσους, και ότι στις τωρινές συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου χρησιμοποιείται η Ρωσική διάλεκτος και όχι η Αγγλική, που χρησιμοποιούσαν κάποτε. Από τη πλευρά της βέβαια η εταιρεία ισχυρίζεται, ότι το email αυτό δεν υπήρξε ποτέ.

Ο Eugene Κaspersky, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας λογισμικού, έχει φοιτήσει σε σχολείο το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Ρωσικό Υπουργείο άμυνας και την KGB (νυν FSB), και φέρεται να έχει τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για σάουνα (banya) με τους Ρώσους αξιωματούχους πληροφοριών. Τα Banya είναι ένας παραδοσιακός τόπος συνάντησης για τους Ρώσους, και ο Eugene ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο για τις ατμώδεις συναντήσεις του.

Η Κaspersky Lab έχει δημοσιεύσει μια σειρά εκθέσεων μέσα στο 2015, για μια σειρά hacking tools, τα Equation, υποστηρίζοντας ότι φέρουν το σήμα κατατεθέν της NSA. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης παρόμοιες ανακαλύψεις με κρατικές υποκλοπές που μπορεί να προέρχονται από δυτικές κυβερνήσεις. Κατά τον Eugene, οι αναφορές αυτές της Κaspersky, είναι ο λόγος που βγήκαν όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας της εταιρείας με το κράτος.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS