ΑρχικήinetGridmates: Η πλατφόρμα που θα φωτίσει όλο τον πλανήτη

Gridmates: Η πλατφόρμα που θα φωτίσει όλο τον πλανήτη

plug-and-outlet
Το πρώτο online δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι προ των πυλών – Η νέα πλατφόρμα με στόχο να φωτίσει όλο τον πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια η έννοια του «sharing economy» έχει κάνει την εμφάνιση της, ταράζοντας τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οικονομία… χωρίς σύνορα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι από όλο το κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστοσελίδα Εbay.com, στην οποία συναλλάσσονται άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι πρωτοποριακές ιδέες, γύρω από την ιδέα μιας παγκόσμιας οικονομίας, διαδέχονταν η μια την άλλη. Μέσα σε όλες όμως, ξεχώρισε αυτή της της Gridmates Inc, που έκανε λόγο για μια διαδικτυακή πλατφόρμα ενέργειας, με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής ανεπάρκειας. Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, όπως φαίνεται δεν θα αργήσει να μπει στην πολύ… ενδιαφέρουσα οικογένεια των «global sharing» οργανισμών.

[alert variation=”alert-info”]Τι ακριβώς όμως θα κάνει αυτή η πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα; H Gridmates θα είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε όποιον χρήστη θέλει να μοιράζεται την ενέργεια του με άλλους χρήστες. Πρόκειται δηλαδή για το πρώτο online δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στόχος του Gridmates είναι μέχρι και το 2030 όλος ο πλανήτης να είναι εφοδιασμένος με επαρκή ενέργεια.[/alert]

Παρουσιάζοντας την ιδέα τους, οι υπεύθυνοι του Gridmates Inc δήλωνουν πως: «Εχουμε ένα λαμπρό όραμα για το μέλλον. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα δίνουν παντού ένα μικρό μέρος της διαθέσιμης ενέργειας τους σε άλλους που την έχουν ανάγκη. Συνολικά, αυτή η διαθέσιμη ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει ζέστη σε ολόκληρα κτίρια ή ακόμα και σε κοινότητες ανθρώπων. Κάθε μέλος του οικοσυστήματος Grindmates έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην προσφορά ενέργειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Καταναλωτές και παραγωγοί  ενέργειας μπορούν να αλληλεπιδρούν κατά βούληση, με οικονομικά βέλτιστο τρόπο, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα.»

Η πλατφόρμα της Gridmates λειτουργεί μέσω peer to peer δικτύων ανταλλαγής ενέργειας. Σε δίκτυα τέτοιο είδους, δύο υπολογιστές μπορούν να λειτουργήσουν μοιράζοντας στα δύο τους ενεργειακούς πόρους που διαθέτουν. Η τεχνολογία P2P είναι από τα τελευταία βήματα της «διαδικτυακής επιστήμης» καθώς άρχισε να αναπτύσσεται μετά τις αρχές του 21ου αιώνα.

 

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει την ιδέα της πλατφόρμας Gridmates:

Πηγή: iefimerida.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS