ΑρχικήinetTo Android στο επίκεντρο της φετινής Google I/O

To Android στο επίκεντρο της φετινής Google I/O

android-googleTo λειτουργικό της Google για φορητές συσκευές, Android, βρέθηκε στο επίκεντρο της φετινής συνδιάσκεψης Ι/Ο της εταιρείας για developers, στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως σχολιάζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, ο κολοσσός της τεχνολογίας επέδειξε την πρόθεσή του να φέρει το Android κυριολεκτικά παντού. Ξεκινώντας έγινε παρουσίαση ενός preview του Android 5.0 L. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία προσφέρει μία πρώιμη ματιά στην επόμενη γενιά του λειτουργικού της, το οποίο θα είναι διαθέσιμο προς download σε ενδιαφερόμενους developers.

Βασικό χαρακτηριστικό του Android L (το οποίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο) είναι ο νέος σχεδιασμός του (material design, σύμφωνα με την Google). Στην ουσία οι developers θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν την ψευδαίσθηση του βάθους.

Επίσης, επέρχονται αλλαγές στις διαδικασίες notifications, στις οποίες ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση από την κλειδωμένη οθόνη, οπότε και θα μπορεί να ασχοληθεί μαζί του χωρίς να «ξεκλειδώνει» το τηλέφωνο, ενώ παράλληλα το λογισμικό θα «μαθαίνει» από τη συμπεριφορά του χρήστη, ώστε να του προβάλλει τις σημαντικότερες για αυτόν ενημερώσεις.

Επίσης, υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό personal unlocking το οποίο εξετάζει δεδομένα όπως η τοποθεσία, το Bluetooth και ακόμη και το φωνητικό «αποτύπωμα» του χρήστη για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του- καθώς και λειτουργία «kill-switch» σε περίπτωση απώλειας συσκευής.

Η Google υποστηρίζει ότι το L θα είναι σημαντικά ταχύτερο από ό,τι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού της, ενώ θα υποστηρίζει επίσης επεξεργαστές των 64 bit. Παράλληλα, μία πρωτοβουλία της εταιρείας ονόματι Project Volta επικεντρώνεται στη βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σε συσκευές με Android, περιλαμβάνοντας ένα νέο «Battery Saver» mode.

Στα χαρακτηριστικά του νέου Android θα περιλαμβάνεται και το αποκαλούμενο Universal Data Control, που θα επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει το πώς διαμοιράζονται τα δεδομένα που έχει στη συσκευή του. Σημειώνεται πως κατά την παρουσίαση, ο Σούνταρ Πιτσάι, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε ότι το Android σήμερα έχει ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες «30 ημερών» (άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει συσκευή με Android μέσα στον τελευταίο μήνα), καθώς και ότι το Android πλέον «κατέχει» το 62% της παγκόσμιας «πίτας» των tablets.

Επίσης, στο πλαίσιο της Google I/O παρουσιάστηκαν αλλαγές και αναβαθμίσεις για τον Chrome όσον αφορά στην εμπειρία mobile web, ενώ την τιμητική του είχε και το Android Wear, το οποίο προορίζεται για wearable συσκευές.

Το εν λόγω λειτουργικό θα υποστηρίζει διάφορες διαρρυθμίσεις οθόνης, ενώ κατανοεί και φωνητικές εντολές του χρήστη και συγχρονίζεται με το smartphone. Παράλληλα δίνει και τη δυνατότητα ελέγχου άλλων συσκευών ενώ αξιοποιεί τις δυνατότητες του Google Now για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.

Στη διάσκεψη ανακοινώθηκε επίσης και το Andrοid Auto, για τη χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών στο αυτοκίνητο, με έμφαση στην πλοήγηση, τις εποικοινωνίες και τη μουσική, καθώς και στην αλληλεπίδραση μέσω φωνής.

Το interface είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα δεδομένα του αυτοκινήτου, ενώ ανακοινώθηκε και η επερχόμενη κυκλοφορία ενός Android Auto SDK για όσους developers ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εφαρμογές για το αυτοκίνητο.

Επίσης, παρουσιάστηκε και το Andrοid TV, το οποίο στην ουσία αντιμετωπίζει την τηλεόραση ως μία άλλη οθόνη Android και επικεντρώνεται προφανώς στις τηλεοπτικές εκπομπές και τα παιχνίδια, φέρνοντας το Google Play στην οθόνη.

Η Google επίσης προέβη και σε ενημερώσεις σχετικά με τα Chromebooks, για τα οποία επιδιώκεται ενσωμάτωση εφαρμογών Android, ενώ παρουσιάστηκαν και οι κινήσεις της εταιρείας όσον αφορά στον χώρο του γραφείου- περιλαμβανομένων σχεδίων για μία νέα έκδοση του Google Drive, για χρήση σε χώρους εργασίας.

Πέρα από αυτά, ανακοινώθηκε μία νέα πρωτοβουλία, ονόματι Andrοid One, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και κυκλοφορίας smartphones με το λειτουργικό της Google στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς και το Google Fit, που «στοχεύει» στον χώρο του fitness.

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS