ΑρχικήinetΚινεζικός ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στη Γη

Κινεζικός ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στη Γη

2406s9pc1-thumb-large
Επιστήμονες εργάζονται στον «Τιανχέ-1», πρόδρομο του «Τιανχέ-2», στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας τον Οκτώβριο του 2010.

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα διαθέτει τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο «Τιανχέ-2» ανακηρύχθηκε Νο 1 για το πρώτο εξάμηνο του 2014 στον κατάλογο των 500 ταχύτερων υπολογιστών παγκοσμίως. Η σχετική λίστα «Top 500» ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο. Από την προηγούμενη φορά, η Κίνα έχει 20% περισσότερους υπερυπολογιστές στο «Top 500», ενώ οι ΗΠΑ 15% λιγότερους. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη με 233 υπολογιστές μεταξύ των 500 ισχυρότερων διεθνώς, έναντι 76 της Κίνας, 30 της Βρετανίας, 27 της Γαλλίας και 23 της Γερμανίας.

Ο πλήρης κατάλογος του Top 500, που άρχισε να συντάσσεται το 1993 και αποτελεί ένα «βαρόμετρο» για την υπολογιστική ισχύ κάθε κράτους, θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στη Λειψία της Γερμανίας, σύμφωνα με το BBC. Ο πρωταθλητής «Τιανχέ-2», ο οποίος ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση και είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, χρησιμοποιούμενος για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, διαθέτει επεξεργαστική ισχύ 33,86 petaflop/s (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο). Το φράγμα του ενός petaflop έσπασε πριν από πέντε χρόνια ο υπερυπολογιστής Roadrunner της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος το 2013 «βγήκε στη σύνταξη» λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ολα μαζί τα μηχανήματα του «Top 500» έχουν επεξεργαστική ισχύ περίπου 274 petaflop ανά δευτερόλεπτο.

Πάντως δεν χρησιμοποιούνται όλοι οι υπερυπολογιστές για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στις αρχές του μήνα είχε εντοπιστεί στις ΗΠΑ επιστήμονας ο οποίος χρησιμοποιούσε τους υπερυπολογιστές του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για την εξόρυξη bitcoins σε δύο πανεπιστήμια. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι η αξία bitcoins που παρήχθη από τους υπερυπολογιστές ήταν πάνω από 8.000 δολάρια. Ο ερευνητής τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα, αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιούσε κάποιες δοκιμές. Οι υπερυπολογιστές, που χρηματοδοτούνται από την κυβερνητική οργάνωση και στοιχίζουν 150.000 δολάρια, χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος. Τα δύο πανεπιστήμια, στα οποία καταγράφηκαν τα κρούσματα, δεν κατονομάστηκαν. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο επιστήμονας χρησιμοποίησε πιθανότατα λογισμικό, το οποίο έχει δυνατότητα χειρισμού από απόσταση και επιχείρησε να κρύψει τα ίχνη του στη συνέχεια. Παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όταν ένας ερευνητής συνελήφθη με την κατηγορία της εξόρυξης ενός παράγωγου του bitcoin, που ονομάζεται dogecoin. Σε αυτήν την περίπτωση ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει το δίκτυο υπολογιστών Odyssey του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βοστώνης.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS