ΑρχικήsecurityΕπιθέσεις σε συστήματα POS (Point of Sales)

Επιθέσεις σε συστήματα POS (Point of Sales)

Η κλοπή δεδομένων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αποτελεί μια από τις παλαιότερες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα. Ας δούμε τι γίνεται με τις επιθέσεις σε συστήματα POS (Point of Sales).

POS

Οργανωμένες ομάδες κυβερνοεγκληματιών οργανώνουν εξελιγμένες επιχειρήσεις με σκοπό την κλοπή μεγάλου όγκου δεδομένων, τα οποία μετέπειτα διαθέτουν σε παράνομες αγορές. Οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που κλέβουν από το μαγνητικό strip μιας κάρτας με στόχο τη δημιουργία κλώνων. Πρόκειται για μια ελκυστικά προσοδοφόρα επιχείρηση, με τις κάρτες να αγγίζουν τιμές πώλησης που φτάνουν τα 100 δολάρια Η.Π.Α. η μία.

Οι εισβολείς μπορούν να ακολουθήσουν διάφορους τρόπους για να κλέψουν αυτά τα δεδομένα. Μια επιλογή είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων στην οποία είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα καρτών. Ωστόσο, μια άλλη επιλογή είναι να στοχεύσουν το σημείο στο οποίο ο έμπορος λιανικής πώλησης προμηθεύεται για πρώτη φορά τα δεδομένα της κάρτας: το σύστημα Point of Sale (POS), δηλαδή του σημείου πώλησης.

Τα σύγχρονα συστήματα POS είναι ειδικά διαμορφωμένοι υπολογιστές οι οποίοι έχουν εγκατεστημένο λογισμικό πωλήσεων και είναι εξοπλισμένοι με μηχανισμό ανάγνωσης καρτών. Τα δεδομένα κάρτας μπορούν να κλαπούν εγκαθιστώντας μια συσκευή στο μηχανισμό ανάγνωσης καρτών, η οποία μπορεί να διαβάζει τα δεδομένα από το μαγνητικό strip της κάρτας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως “skimming”. Καθώς αυτή η διαδικασία απαιτεί πρόσθετο υλικό εξοπλισμό και προσωπική πρόσβαση στο μηχανισμό ανάγνωσης καρτών, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τέτοιου είδους κλοπή σε μεγάλη κλίμακα.

[wdca_ad id=”74823″ ]

Αυτές οι πρακτικές δυσκολίες οδήγησαν στην ανάπτυξη λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας το οποίο έχει τη δυνατότητα να αντιγράφει τα δεδομένα καρτών μόλις τα διαβάσει ο μηχανισμός ανάγνωσης καρτών. Οι πρώτες επιθέσεις τέτοιου τύπου παρατηρήθηκαν το 2005 σε μια σειρά επιθέσεων που δημιούργησε ο κ. Albert Gonzalez. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή πάνω από 170 εκατομμυρίων αριθμών καρτών. Έκτοτε, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την επίθεση σε συστήματα POS με εργαλεία που είναι εύκολα διαθέσιμα στις παράνομες αγορές.

Παρά τις βελτιώσεις στις τεχνολογίες ασφάλειας καρτών και τις απαιτήσεις του προτύπου ασφαλείας PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στην ασφάλεια των συστημάτων POS. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με γενικότερες αδυναμίες στην ασφάλεια των υποδομών IT των εταιρειών σημαίνει ότι τα σημεία λιανικής πώλησης είναι εκτεθειμένα σε ομάδες εγκληματιών του κυβερνοχώρου οι οποίοι γίνονται διαρκώς πιο επινοητικοί και πιο οργανωμένοι.

Κατεβάστε την πλήρη αναφορά (PDF)

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS