ΑρχικήsecurityΤο 69,9% των emails ήταν spam τον Φεβρουάριο

Το 69,9% των emails ήταν spam τον Φεβρουάριο

spam2_1Το Φεβρουάριο, πολλά από τα κακόβουλα συνημμένα αρχεία σε spam emails υποτίθεται ότι είχαν σταλεί από γυναίκες, οι οποίες ήθελαν να κάνουν να κάνουν νέες γνωριμίες ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Ακολουθούν πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της Kaspersky Lab.

Ορισμένοι από τους ψηφιακούς εγκληματίες πήγαν ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας ακόμα και να δελεάσουν τους παραλήπτες, υποσχόμενοι ότι τα συννημένα αρχεία περιείχαν αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Ταυτόχρονα, υπήρξαν και πιο συμβατικά κακόβουλα μηνύματα, τα οποία στάλθηκαν μαζικά και μιμούνταν ψεύτικες ειδοποιήσεις από δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Τα Trojans κυριάρχησαν στα spam μηνύματα του Φεβρουαρίου με θέμα την αγάπη. Τα μαζικά μηνύματα που έστειλαν οι ψηφιακοί εγκληματίες στοχοποίησαν τους ευκολόπιστους χρήστες με ένα Trojan-Dropper. Το Trojan αυτό εγκαθιστά δύο κακόβουλα προγράμματα στο σύστημα του χρήστη.

Το πρώτο είναι ένα spyware που κλέβει όλα τα αρχεία εγγράφων (* Docx, * xlsx, * Pdf) από τον υπολογιστή και τα στέλνει σε ένα συγκεκριμένο mailbox. Το δεύτερο είναι ένα IRC-bot/worm, που ονομάζεται ShitStorm και μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις DDoS σε ιστοσελίδες και να διαδώσει αντίγραφά του μέσω MSN και υπηρεσιών P2P.

Αν οι παραλήπτες απαντήσουν σε email αυτού του είδους, ο υπολογιστής τους μπορεί εύκολα να γίνει μέρος ενός botnet.

Εκτός από τα spyware Trojan, τα spam του Φεβρουαρίου περιλάμβαναν και ransomware προγράμματα – τα οποία μπλοκάρουν τον υπολογιστή του χρήστη και στη συνέχεια απαιτεί χρήματα για την επαναφορά του.

Το ποσοστό των μηνυμάτων spam επί του συνόλου των email παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και άγγιξε το 69,9%. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2013.

Η Κίνα επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης ως η χώρα από την οποία πρόήλθαν τα περισσότερα μηνύματα spam με 23%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 19,1% και η Νότια Κορέα με ποσοστό 12,8%.

Η πλήρης έκδοση της έκθεσης της Kaspersky Lab για τη δραστηριότητα του spam το Φεβρουάριο είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο Securelist.com.

 

Πηγή: e-pcmag.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS