ΑρχικήsecurityΙός μέσω wifi εξαπλώνεται σε γειτονιές

Ιός μέσω wifi εξαπλώνεται σε γειτονιές

article10932.w_l

Σημαντικό κενό ασφαλείας στα router αποκάλυψαν καθηγητές πανεπιστημίου που δημιούργησαν έναν ιό και τον «εξαπέλυσαν» στο διαδίκτυο.

Η μελέτη βρήκε ότι πολλά από τα ρούτερ που πωλούνται σήμερα στο εμπόριο είναι ευάλωτα σε μία τέτοια επίθεση η οποία μπορεί αφού προσβάλλει το ασύρματο ρούτερ, να μολύνει μέσω το wifi και άλλα κοντινά μηχανήματα σε διπλανά σπίτια!

Ενας τέτοιος ιός μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μεταξύ των ρούτερ αλλά και των συνδεδεμένων μηχανημάτων και δικτύων και να καταγράψει τις κινήσεις των χρηστών και φυσικά να κλέψει και αρχεία.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι έστω και αν πιο ευάλωτα είναι ρούτερ στα οποία δεν έχει αλλαχθεί ο εργοστασιακός κωδικός, ακόμα και μηχανήματα με αναβαθμισμένα επίπεδα ασφαλείας μπορούν να «κολλήσουν» τον ιό χωρίς να το ανακαλύψει ο κάτοχός τους.

[wdca_ad id=”73118″ ]

Ενδεικτικά, ακόμα και σε ένα καλά προστατευμένο ρούτερ, μπορεί να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας και να το κάνει reset ώστε να το επαναφέρει στις εργοστασιακές το ρυθμίσεις και να αποκτήσει πρόσβαση με τον εύκολα προβλέψιμο εργοστασιακό κωδικό.

Η προστασία μας από το συγκεκριμένο κενό στην ασφάλεια των ρούτερ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιλογή ενός διαφορετικού συνθηματικού από αυτό που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής είναι μία καλή πρώτη κίνηση μέχρι οι κατασκευαστές να εκδώσουν αναβαθμίσεις που ίσως να λύνουν το πρόβλημα.

Γενικά, αν παρατηρείτε ότι τα λαμπάκια του ρούτερ σας αναβοσβήνουν ενώ εσείς δεν κάνετε χρήση του δικτύου καλό θα ήταν να αλλάξετε τον κωδικό σας καθώς εκτός από τον wifi ιό, παραμονεύουν και τεχνολογικά προηγμένοι …γείτονες.

Φυσικά ότι και αν κάνουμε στο σπίτι μας, τίποτα δεν μπορεί να μας προστατεύσει από επιθέσεις στα wifi δίκτυα σε καφετέριες και άλλα δημόσιους χώρους…

 

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS