Αρχικήinet2014 Προβλέψεις από τη Symantec

2014 Προβλέψεις από τη Symantec

symantec_executive-headerΤου Kevin Haley, Symantec Security Response

Ψίθυροι. Το μυστικό για να προβλέπει κάποιος το μέλλον είναι να προσπαθεί να ακούει τους ψιθύρους.

Όταν ακούτε τα πράγματα δυνατά και καθαρά, τότε οι ψίθυροι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Το 2013 άκουγα επισταμένως όσα λέγονταν ψιθυριστά και έτσι γνωρίζω αρκετά καλά τι θα ακούσουμε όλοι δυνατά και καθαρά το 2014. Ακολουθούν οι δικές μου προβλέψεις για τα κορυφαία νέα που θα ακούσουμε το 2014 και τι θα σημαίνουν για εμάς.

Οι άνθρωποι θα αρχίσουν επιτέλους να ενεργοποιούνται και να παίρνουν μέτρα ώστε να διατηρούν τα στοιχεία τους απόρρητα.
Οι απατεώνες, οι συλλέκτες δεδομένων και οι εγκληματίες του διαδικτύου δεν θα αγνοήσουν κανένα κοινωνικό δίκτυο, ακόμα και αν είναι αφανές ή απευθύνεται σε ειδικό κοινό.
Το «διαδίκτυο των πραγμάτων» μετατρέπεται σε «διαδίκτυο των ευάλωτων σημείων».
Οι εφαρμογές για την κινητή τηλεφωνία θα αποδείξουν ότι είναι δυνατόν να σου αρέσει ο εαυτός σου υπερβολικά.

«Στάσου λίγο…Το διαδίκτυο ξέρει περισσότερα για μένα από την ίδια μου τη μάνα;»

Οι άνθρωποι θα αρχίσουν επιτέλους να ενεργοποιούνται και να παίρνουν μέτρα ώστε να διατηρούν τα στοιχεία τους απόρρητα.

Τα θέματα απορρήτου βρίσκονταν στους τίτλους το 2013, αφυπνίζοντας άτομα και επιχειρήσεις σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιραζόμαστε και το γεγονός ότι αυτές συλλέγονται καθημερινά από όλους, από το γιατρό σας έως το κοινωνικό δίκτυό σας. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να δείτε την προστασία του απορρήτου ως χαρακτηριστικό σε νέα και υφιστάμενα προϊόντα. Και στη συνέχεια, μετά το 2014, θα διαφωνούμε για το αν αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν πραγματικά προστασία απορρήτου. Μπορείτε να αναμένετε ότι το Tor, που επιτρέπει την ηλεκτρονική ανωνυμία, θα γίνει μια δημοφιλής εφαρμογή για όλο το φάσμα των χρηστών του διαδικτύου. Θα δείτε επίσης μια αναβίωση χρηστών που θα υιοθετούν ψευδώνυμα και ψεύτικα ονόματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προστατεύουν το απόρρητό τους. Και ξέρετε ποιοι θα καθοδηγούν σε αυτόν το δρόμο; Οι έφηβοι. Αυτοί πραγματικά νοιάζονται για το απόρρητο—και όχι απλώς σε ό,τι αφορά τους γονείς τους. Δεδομένων αυτών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε νέους, νεοφυείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ειδικού κοινού, σε μια προσπάθεια να βρίσκονται με τους φίλους τους χωρίς να φαίνονται. Και αυτό οδηγεί στην επόμενη πρόβλεψή μου…

«Η εποπτεία από τους ενήλικες δεν είναι επιθυμητή. Ωστόσο η ενήλικη συμπεριφορά μπορεί να σας γλυτώσει από φασαρίες.»

Οι απατεώνες, οι συλλέκτες δεδομένων και οι εγκληματίες του διαδικτύου δεν θα αγνοήσουν κανένα κοινωνικό δίκτυο, ακόμα και αν είναι αφανές ή απευθύνεται σε ειδικό κοινό.

Είναι πειρασμός να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά και όλοι οι μπελάδες θα εξαφανιστούν. Στην πραγματική ζωή δεν εξαφανίζονται, αλλά ούτε και στα κοινωνικά δίκτυα εξαφανίζονται. Οποιοδήποτε νέο κοινωνικό δίκτυο προσελκύει χρήστες, θα προσελκύσει και απατεώνες και κομπιναδόρους. Οι χρήστες που πιστεύουν ότι μόνο οι ίδιοι και οι φίλοι τους βρίσκονται σε αυτούς τους νέους ιστότοπους θα νιώσουν μεγάλη (και δυσάρεστη) έκπληξη. Η μητέρα σας δεν θα βρίσκεται εκεί για να σας το θυμίσει. Ας το κάνω εγώ λοιπόν: Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για απάτη. Προστατευτείτε αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας ανεξάρτητα από το σημείο του διαδικτύου όπου βρίσκεστε ή τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε. Και αφού μιλάμε για συνδέσεις…

«Η τοστιέρα σας δεν μολύνθηκε, αλλά η κάμερα ασφαλείας σας μόλις σας κατάκλεψε.»

Το «διαδίκτυο των πραγμάτων» μετατρέπεται σε «διαδίκτυο των ευάλωτων σημείων».

Μπορείτε να αναμένετε ότι το 2014 ανόητα πράγματα θα γίνουν εξυπνότερα. Με εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο – και σε πολλές περιπτώσεις έχοντας ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα – το 2014, θα γίνουν μαγνήτης για τους χάκερ. Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν ήδη αποδείξει επιθέσεις ενάντια σε έξυπνες τηλεοράσεις, ιατρικό εξοπλισμό και κάμερες ασφαλείας. Έχουμε ήδη δει επιθέσεις σε συσκευές παρακολούθησης μωρών ενώ η κίνηση διακόπηκε σε μία μεγάλη σήραγγα στο Ισραήλ, εξαιτίας, όπως αναφέρεται, χάκερ που μπήκαν στα συστήματα των υπολογιστών μέσω ενός συστήματος για τις κάμερες ασφαλείας. Μεγάλες εταιρείες λογισμικού επινόησαν τον τρόπο ενημέρωσης των πελατών τους και την απόκτηση διορθωτικών προγραμμάτων για ευάλωτα σημεία τους. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν γκάτζετ που συνδέονται στο διαδίκτυο δεν αντιλαμβάνονται καν ότι αντιμετωπίζουν ένα επικείμενο πρόβλημα με την ασφάλεια. Τα συστήματα αυτά δεν είναι απλώς ευάλωτα σε μια επίθεση – δεν διαθέτουν ούτε μεθόδους ειδοποίησης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων όταν ανακαλύπτονται ευάλωτα σημεία. Ακόμα χειρότερα, δεν διαθέτουν φιλική για το χρήστη μέθοδο διόρθωσης αυτών των νέων ευάλωτων σημείων. Δεδομένων αυτών, πρόκειται να γνωρίσουμε νέες απειλές με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί.

«Η τοστιέρα σας δεν μολύνθηκε, αλλά η κάμερα ασφαλείας σας μόλις σας κατάκλεψε.»

Οι εφαρμογές για την κινητή τηλεφωνία θα αποδείξουν ότι είναι δυνατόν να σου αρέσει ο εαυτός σου υπερβολικά.

Οι άνθρωποι (γενικά) εμπιστεύονται όσους κοιμούνται μαζί τους. Δεν θα πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσσει ότι αφού 48 τοις εκατό των ανθρώπων κοιμούνται με το έξυπνο τηλέφωνό τους, καθησυχάζουν με μια (ψευδή) αίσθηση ασφάλειας σε σχέση με αυτά. Το 2013, αναφέραμε μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας που θα διασφάλιζε πρόσθετα «likes» για τις αναρτήσεις σας στο Instagram. Το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να δώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σε κάποιον τύπο στη Ρωσία. Πάνω από 100.000 άτομα δεν θεώρησαν ότι αυτό ήταν κάτι κακό. Εμπιστευόμαστε ότι οι κινητές συσκευές μας και οι υπέροχες εφαρμογές που τρέχουν σ” αυτές κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Αναστέλλουμε τη δυσπιστία μας για τη συσκευή αυτή που βρίσκεται στην τσέπη μας, την τσάντα μας ή στο κομοδίνο μας. Οι κακοί θα το αξιοποιήσουν αυτό στο έπακρο το 2014. Δεν μιλάω καν για λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας – το 2014, εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας θα βρίσκονται στη βάση κάθε είδους φάρσας, απάτης και κατεργαριάς. Αυτές λοιπόν είναι οι προβλέψεις μου για το 2014. Βεβαίως το καλύτερο όταν προσπαθεί κανείς να προβλέψει το μέλλον είναι η έκπληξη του απρόβλεπτου και του ασύλληπτου. Κάποιες προβλέψεις μου θα αποδειχθούν σωστές. Κάποιες άλλες θα αποδειχθούν λανθασμένες. Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσω να προσέχω για όλους τους νέους ψιθύρους ώστε να δω τι θα φέρει το 2015.

http://www.symantec.com/connect/blogs/2014-predictions-symantec

Πηγή: secnews.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS