ΑρχικήinetΓιατί αφήνει ο Μπιλ Γκέιτς το «τιμόνι» της Microsoft

Γιατί αφήνει ο Μπιλ Γκέιτς το «τιμόνι» της Microsoft

E386EE1FE3715904A41A90C08ED5A560

Ποιος είναι ο νέος CEO, Σάτια Ναντέλα – Εκπροσωπεί μια γενιά υψηλόβαθμων στελεχών, που θέλουν να βάλουν και πάλι σε πλήρη λειτουργία τη «μηχανή» της Microsoft – Η εταιρεία μετεξελίσσεται πλέον σε πάροχο υπηρεσιών μέσω Cloud – Διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» των smartphones και των tablets

Η Microsoft αλλάζει σελίδα. Η εταιρεία λογισμικού, που οδήγησε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στη σαρωτική εξάπλωση των προσωπικών υπολογιστών με τα Windows και εξαργύρωσε την επιτυχία του Office, όπως και των B2B λύσεων υποστήριξης δικτύων, μετεξελίσσεται σε πάροχο υπηρεσιών μέσω Cloud.

Παράλληλα, και μετά την εξαγορά του τομέα κινητών τηλεφώνων της Nokia, επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των κατασκευαστών φορητών συσκευών επικοινωνίας και διασύνδεσης, δηλαδή των smartphones και tablets.

Στο πλαίσιο αυτό Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Μπάλμερ, εκπρόσωποι της ιδρυτικής γενιάς και μοναδικοί μέχρι σήμερα CEOs της εταιρείας με έδρα το Ρέντμοντ του Σιάτλ, αποχωρούν από το προσκήνιο.

Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς ο Μπιλ Γκέιτς, αν και μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του προέδρου, παρακολουθούσε από απόσταση τις εξελίξεις και αφιέρωνε τον χρόνο του στο πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο.

Επισήμως, ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα συμβούλου τεχνολογίας, θέλοντας όπως είπε να έρθει ξανά σε επαφή με την παραγωγή νέων προϊόντων.

Από την άλλη, ο Στιβ Μπάλμερ, μετά από 13 χρόνια στο “τιμόνι” της εταιρείας, είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ότι προτίθεται να αποχωρήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, ανοίγοντας την κούρσα της διαδοχής.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft Tony Bates και ο Chief Operating Officer, Kevin Turner, ο πρώην CEO της Nokia, Stephen Elop, ο CEO της Ford, Alan Mulally, ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών Qualcomm, Steve Mollenkopf και ο CEO της Ericsson, Hans Vestberg, ήταν από τα ονόματα που βγήκαν στη δημοσιότητα ως επίδοξοι διάδοχοι.

Κάποιοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους, άλλοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στη θέση τους και πιο πρόσφατα το χρίσμα του φαβορί πήρε ο Satya Nadella.

Τελικά, οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και ο 46χρονος Ινδός είναι ο νέος CEO. O Nadella, με προϋπηρεσία 22 χρόνων στο Ρέντμοντ, εκπροσωπεί μια νέα γενιά υψηλόβαθμων στελεχών, που θέλουν να βάλουν και πάλι σε πλήρη λειτουργία τη γιγαντιαία μηχανή της Microsoft και να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τους πόρους που ποτέ δεν έλειψαν.

Ο Satya Nadella γεννήθηκε το 1967 στο Hyderabad της Ινδίας, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ηλεκτρονικός μηχανικός), προτού μετοικίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν (Master in Computer Science) και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (Master of Business Administration).

Ο Nadella εργάστηκε στη Sun Microsystems, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Microsoft το 1992. Εκεί εργάστηκε στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του τμήματος online υπηρεσιών και σαν αντιπρόεδρος του τμήματος επιχειρηματικών λύσεων της Microsoft. Στον Satya Nadella πιστώνεται η μεταφορά των βάσεων δεδομένων της Microsoft, των Windows server και των εργαλείων για developers στην πλατφόρμα Azure της εταιρείας.

Τα έσοδα του τμήματος Cloud Services έφτασαν τα 20,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2013, από 16,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2011, πριν αναλάβει ο Nadella.

 

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS