ΑρχικήinetΤο πρώτο προσθετικό χέρι που αισθάνεται παρουσίασε διεθνής ομάδα ερευνητών

Το πρώτο προσθετικό χέρι που αισθάνεται παρουσίασε διεθνής ομάδα ερευνητών [εικόνες]

xeri

Πριν από εννέα χρόνια, ο Ντένις Ααμπο Σορενσεν τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι και έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Τώρα, απέκτησε ξανά την αίσθηση της αφής, χάρη σε ένα πρωτοποριακό βιονικό χέρι που δημιούργησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν ηλεκτρόδια στο χέρι του Σόρενσεν, καθώς και αισθητήρες αφής στο προσθετικό χέρι, που συνδέεται με τα υπόλοιπα νεύρα του . Με το χέρι ο Σόρενσεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει διαφορετικά αντικείμενα από την υφή τους.

«Θα μπορούσα να αισθανθώ πράγματα που δεν ήμουν σε θέση να αισθάνομαι εδώ και εννέα χρόνια» δήλωσε ο Σόρενσεν. Αν και μέχρι στιγμής, είναι ο μόνος που έχει δοκιμάσει το συγκεκριμένο προσθετικό χέρι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι λειτουργεί άνετα και εύκολα για την καθημερινότητα του χρήστη, τότε αναμφίβολα θα αλλάξει τα δεδομένα στα προσθετικά μέλη.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν χρόνια μέχρι το σύστημα να είναι έτοιμο για κλινική χρήση, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «σίγουρα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

xeri1 xeri2 xeri3 xeri5 kheri6

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS