ΑρχικήinetΤο Εφετείο της Χάγης αίρει την απαγόρευση της πρόσβασης στο Pirate Bay

Το Εφετείο της Χάγης αίρει την απαγόρευση της πρόσβασης στο Pirate Bay

piratebay

To Εφετείο της Χάγης ανέτρεψε την απόφαση δικαστηρίου με την οποία από το 2011 δύο εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Ολλανδία διατάχτηκαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στον δικτυακό τόπο διαμοιρασμού αρχείων The Pirate Bay (ένα δίκτυο peer-to-peer). Το αιτιολογικό για την άρση της απαγόρευσης ήταν ότι το μέτρο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό για την πάταξη της επονομαζόμενης «πειρατείας».

Το δικαστήριο της Χάγης, όπως μεταδίδει το in.gr έκρινε πως με την εφαρμογή του μέτρου στους ISP Ziggo και XS4AL δεν μειώθηκαν οι παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού η συνολική κίνηση bittorent δεν μειώθηκε, θεωρώντας ότι οι συνδρομητές των ISP βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν το μπλόκο.

Η «αντι-πειρατική» ένωση Brein δηλώνει με ανακοίνωσή της την αντίθεσή της. Αναφέρει ότι θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και προσδοκά σύντομα την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα κρίνει εάν θα πρέπει να συνυπολογίζεται η αποτελεσματικότητα -και αν ναι, σε ποιο βαθμό- για να επιβάλλεται η απαγόρευση πρόσβασης στο Pirate Bay από τους ISP. Θυμίζει δε πως, δικαστήρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικαιώσει ανάλογα αιτήματα με το δικό της.

[wdca_ad id=”73652″ ]

Η απόφαση του Εφετείου της Χάγης ανέβηκε στο scribd.com από το torrentfreak.com (στα ολλανδικά).

Σε μια ανάλογη υπόθεση στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2012 επιβλήθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε ISP να μπλοκάρουν την πρόσβαση στις διευθύνσεις ellinadiko.com και music-bazaar.com και δύο διευθύνσεις IP 67.159.26.126 και 217.23.143.152 με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Η πρόσβαση στις διευθύνσεις αυτές παραμένει ανέφικτη.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, το οποίο την χαρακτήρισε «προσπάθεια φίμωσης του Διαδικτύου». Το DLN, το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση είχε επίσης διακρίνειπλήθος κινδύνων για τα ψηφιακά δικαιώματα, αναφερόμενο σε «μαύρες λίστες» στο ελληνικό διαδίκτυο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο στο tech.in.gr.

Στην Wikipedia αναρτάται μια (εκτενής) λίστα των χωρών όπου μπλοκάρεται η πρόσβαση στο Pirate Bay, η πρόσβαση ωστόσο θεωρείται εφικτή μέσω ενδιάμεσων υπολογιστών (proxies), οι οποίοι μεταξύ άλλων, αποκρύπτουν την προέλευση του αρχικού αιτήματος σύνδεσης.

 

Πηγή: koutipandoras.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS