Αρχικήinet21 Φεβρουαρίου: Ημέρα αντίδρασης στις ιντερνετικές παρακολουθήσεις

21 Φεβρουαρίου: Ημέρα αντίδρασης στις ιντερνετικές παρακολουθήσεις

Η online εκστρατεία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ακτιβιστή Aaron Swartz, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν ΜΚΟ και εταιρείες.

the_day_we_fight_backΟι Electronic Frontier Foundation, Demand Progress, Reddit και Mozilla συγκαταλέγονται στις εταιρείες και τις οργανώσεις υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων που έχουν ορίσει την 21η Φεβρουαρίου ως ημέρα αντίδρασης στη μαζική καταγραφή των online δεδομένων από την NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Η εκστρατεία έχει ονομαστεί «The Day We Fight Back» και είναι αφιερωμένη στον Aaron Swartz, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 11 Ιανουαρίου 2013. Ο 35χρονος ακτιβιστής είχε παραπεμφθεί σε δίκη, με την κατηγορία ότι είχε ανακτήσει και είχε κυκλοφορήσει ελεύθερα στο διαδίκτυο περισσότερα από 4 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα, τα οποία προέρχονταν από τις online βιβλιοθήκες του MIT και της JSTOR.

Παρόλο που ο ίδιος δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος από την παραβίαση των αποθετηρίων, οι ποινές που αντιμετώπιζε ήταν εξοντωτικές. Έτσι, το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 30 ετών και σε πρόστιμο 4 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιβάλλον του, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του.

Οι φορείς καλούν τους υπεύθυνους ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο να αναρτήσουν στα σάιτ τους το banner που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της εκστρατείας, ενώ εκείνη την ημέρα οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να κατακλύσουν το Κογκρέσο με e-mail και τηλεφωνήματα. Επίσης, ζητούν από τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να διακινήσουν online οποιουδήποτε είδους υλικό έχει προκύψει, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, και να αλλάξουν το προφίλ τους στα social media, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πως είναι αντίθετοι στις παρακολουθήσεις.

Παράλληλα, οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας θυμίζουν ότι συμπληρώνονται δύο χρόνια από την απόσυρση των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, έπειτα από ανάλογες εκστρατείες. Με διακηρυγμένο στόχο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που διακινείται στο Διαδίκτυο, τα δύο νομοσχέδια είχαν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες. Κι αυτό γιατί περιλάμβαναν διατάξεις που προωθούσαν τη λογοκρισία στο ίντερνετ, αφού έδιναν τη δυνατότητα για μπλοκάρισμα ιστοσελίδων και υπηρεσιών με μια απλή καταγγελία και χωρίς δίκη.

Σήμερα, αναφέρουν, οι μαζικές παρακολουθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το ελεύθερο ίντερνετ και, γενικότερα, για τις ελεύθερες κοινωνίες. «Αν ζούσε ο Aaron θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αυτές τις πρακτικές που υπονομεύουν το δικαίωμά μας να επικοινωνούμε σαν ελεύθερα ανθρώπινα όντα», σημειώνει στο δελτίο Τύπου ο David Segal από την εταιρεία Demand Progress, της οποίας συνιδρυτής ήταν ο 35χρονος ακτιβιστής.

 

Πηγή: portal.kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS