ΑρχικήinetGoogle doodle για τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Google doodle για τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

27A57756CD694D6A26CCA52BA2EEFCDB

Τη Μαρία Κάλλας τιμά σήμερα η Google, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή της

Τη Μαρία Κάλλας (κατά κόσμον Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου) επέλεξε να τιμήσει σήμερα με το doodle της η Google.

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923.

Υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου όμως δεν κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με τη Μητροπολιτική Όπερα, ενώ οι ρόλοι που της πρόσφεραν δεν την ικανοποιούσαν.

Μετά τη γνωριμία της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Αρένας της Βερόνα, Τζοβάννι Τζενατέλλο, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στην Ιταλία

Στις 3 Αυγούστου 1947 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Αρένα της Βερόνα με τη “Τζοκόντα” του Αμιλκάρε Πονκιέλι. Εκεί γνωρίζει τον Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο παντρεύονται στις 21 Απριλίου 1949. Ο Μενεγκίνι έχοντας και ρόλο μάνατζερ άσκησε καταλυτική επιρροή στην καριέρα της.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1951 η Κάλλας ανοίγει τη σαιζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τους “Σικελικούς Εσπερινούς”, εμφάνιση που της προσφέρει μεγάλη αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών η Σκάλα θα είναι η σκηνή των μέγιστων θριάμβων της σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως “Νόρμα” στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι. Στις 5 Αυγούστου 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο μήνες πριν είχε γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε δεξίωση της κοσμικογράφου Έλσα Μαξγουελ.

Το 1960 τραγουδά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου “Νόρμα” και το επόμενο έτος “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Το 1962 επανέρχεται στη Σκάλα του Μιλάνου και αποθεώνεται σαν Μήδεια σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη.

Στις 5 Ιουλίου 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Κόβεντ Γκάρντεν με την “Τόσκα” σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι.

Το 1966 εγκαταλείπει την αμερικανική υπηκοότητα και παίρνει την ελληνική. Τελειώνει και τυπικά τον γάμο της με τον Μενεγκίνι, ελπίζοντας ότι ο έρωτας της ζωής της, Αριστοτέλης Ωνάσης, θα της κάνει πρόταση γάμου.

Ο Ωνάσης όμως παντρεύτηκε τη χήρα του Τζον Κένεντι, Τζάκι, με αποτέλεσμα η Κάλλας να πέσει σε κατάθλιψη.

Η Μαρία Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι.

 

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS