ΑρχικήSecurityΣύλληψη 270 ατόμων για παράνομες δραστηριότητες στο dark web

Σύλληψη 270 ατόμων για παράνομες δραστηριότητες στο dark web

Η διεθνής αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία “RapTor” κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στα παράνομα κυκλώματα του dark web, προχωρώντας σε σύλληψη 270 ατόμων που φέρονται να σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και παραποιημένων προϊόντων (πωλητές και πελάτες). Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν σε δέκα χώρες μέσω συνεργασίας εθνικών και διεθνών φορέων, υπό την καθοδήγηση της Europol.

dark web σύλληψη Operation RapTor

Η επιχείρηση είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πέρα από τις συλλήψεις, οι αρχές προχώρησαν σε:

Advertisement
  • Κατάσχεση άνω των 184 εκατ. ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα
  • Κατάσχεση 2+ τόνων ναρκωτικών (αμφεταμίνες, κοκαΐνη, κεταμίνη, οπιοειδή, κάνναβη)
  • Κατάσχεση 180 πυροβόλων όπλων και άλλων παράνομων αντικειμένων

Δείτε επίσης: DoppelPaymer ransomware: Σύλληψη υπόπτου στη Μολδαβία

«Γνωστή ως Επιχείρηση RapTor, αυτή η διεθνής σάρωση εξάρθρωσε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και παραποιημένων προϊόντων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες που κρύβονται πίσω από την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας», ανέφερε η Europol.

Οι αρχές εντόπισαν τους υπόπτους (πολλοί συνδέονται με χιλιάδες πωλήσεις σε παράνομες πλατφόρμες) χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέχθηκαν μετά την κατάργηση πολλών αγορών dark web.

Οι συλλήψεις κατανέμονται ως εξής:

  • ΗΠΑ: 130 άτομα
  • Γερμανία: 42 άτομα
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 37 άτομα
  • Γαλλία: 29 άτομα
  • Νότια Κορέα: 19 άτομα
  • Ολλανδία, Αυστρία, Βραζιλία, Ισπανία και Ελβετία: 13 άτομα

Δείτε επίσης: Οι αρχές έκλεισαν έξι DDoS-for-hire υπηρεσίες (+ συλλήψεις)

Η Europol τόνισε πως η επιχείρηση εστίασε σε πωλητές και πελάτες darknet marketplaces (π.χ. Nemesis, Tor2Door, Bohemia και Kingdom Market), τα οποία είχαν ήδη διαλυθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις. Οι αρχές αξιοποίησαν στοιχεία που ανακτήθηκαν από αυτές τις υποδομές για να εντοπίσουν χιλιάδες συναλλαγές και εμπλεκόμενους.

“Η επιχείρηση RapTor αποδεικνύει ότι ο σκοτεινός ιστός δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες“, δήλωσε ο Edvardas Šileris, επικεφαλής του Europol EC3, προσθέτοντας πως η συνεργασία μεταξύ ηπείρων στέλνει σαφές μήνυμα σε όσους επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία του dark web.

Η νέα επιχείρηση συνεχίζει το νήμα από προηγούμενες επιχειρήσεις κατά του darknet:

  • 2020: Η DisrupTor εξάρθρωσε 179 πωλητές
  • 2021: Η Dark HunTOR οδήγησε σε 150 ακόμα συλλήψεις
  • 2022: Η γερμανική αστυνομία έκλεισε την Hydra, τη μεγαλύτερη αγορά darknet με πάνω από 19.000 πωλητές
  • 2023: Η Operation SpecTor οδήγησε σε 288 συλλήψεις

Η ανάλυση των κατασχεθέντων ψηφιακών δεδομένων συνεχίζεται, με στόχο τον εντοπισμό και άλλων μελών των κυκλωμάτων. Η Europol δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει την πίεση στον ψηφιακό υπόκοσμο, επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτο έδαφος.

Δείτε επίσης: Συλλήψεις ατόμων για επενδυτική crypto απάτη μέσω AI

H επιτυχής διάλυση των αγορών στο dark web και οι συλλήψεις κακόβουλων χρηστών είναι μια σημαντική νίκη στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Όχι μόνο διαταράσσει τα εγκληματικά δίκτυα, αλλά στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν τους εγκληματίες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι μόνο ένα βήμα στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Οι εγκληματίες θα βρίσκουν πάντα νέους τρόπους προσαρμογής και αποφυγής των αρχών. Παραμένοντας σε εγρήγορση, οι αρχές μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διακοπή αυτών των εγκληματικών δικτύων και στη διατήρηση της ασφάλειας των κοινοτήτων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS