ΑρχικήYoutubeNASA: Η Αφροδίτη μπορεί τελικά να είναι γεωλογικά «ζωντανή»

NASA: Η Αφροδίτη μπορεί τελικά να είναι γεωλογικά «ζωντανή»

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η Αφροδίτη δεν είναι γεωλογικά «νεκρός» πλανήτης. Η Αφροδίτη και η Γη έχουν παρόμοιο μέγεθος και δέχθηκαν συγκρίσιμες ποσότητες νερού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η κοινή προέλευση έχει τροφοδοτήσει για καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της πλανητικής επιστήμης: γιατί η Αφροδίτη μετατράπηκε σε έναν αφιλόξενο, καυτό κόσμο, ενώ η Γη εξελίχθηκε στο λίκνο της ζωής;

Δείτε επίσης: Ο Άρης μπορεί να κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του

Advertisement

Τώρα, περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της Αφροδίτης από το διαστημικό σκάφος Magellan της NASA, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι θερμά υλικά αναδύονται από το εσωτερικό του πλανήτη, γεγονός που δείχνει ότι ο φλοιός της Αφροδίτης εξακολουθεί να διαμορφώνεται από εσωτερικές διεργασίες.

Αφροδίτη γεωλογικά

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στις 14 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι, παρά την απουσία τεκτονικών πλακών όπως στη Γη, η Αφροδίτη μπορεί να διαθέτει παρόμοια εσωτερική δυναμική με τον πλανήτη μας — περισσότερο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επικεντρώνονται σε δεκάδες μεγάλες, δακτυλιοειδείς γεωλογικές δομές στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Αυτές οι δομές, γνωστές ως κορώνες, σχηματίζονται όταν πίδακες θερμού πετρώματος ανεβαίνουν από τα βάθη του μανδύα, ωθώντας τον φλοιό προς τα πάνω. Καθώς η επιφάνεια ψύχεται και καταρρέει, απομένει μια κυκλική μορφή.

Δείτε ακόμα: Κρόνος: Ανακαλύφθηκαν 128 νέα φεγγάρια σε τροχιά γύρω του

Ο Gael Cascioli της NASA και η ομάδα του προσομοίωσαν διάφορα πιθανά σενάρια σχηματισμού αυτών των δομών και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με δεδομένα από το Magellan.

NASA: Η Αφροδίτη μπορεί τελικά να είναι γεωλογικά «ζωντανή»

Τα προβλεπόμενα και τα πραγματικά δεδομένα ταίριαξαν τόσο στενά σε ορισμένες κορώνες, που «δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας», δήλωσε ο Cascioli στο Scientific American. Από τις 75 κορώνες που ανέλυσαν στα δεδομένα του Magellan, οι 52 φαίνεται να βρίσκονται πάνω από ανυψωμένους πίδακες του μανδύα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η Αφροδίτη φιλοξενεί εκατοντάδες τέτοιες κορώνες, πολλές από τις οποίες εντοπίζονται σε περιοχές όπου ο φλοιός του πλανήτη είναι ιδιαίτερα λεπτός και η θερμότητα από το εσωτερικό είναι έντονη. Πρόσφατες έρευνες προσομοίωσαν πώς συμπεριφέρονται διάφοροι τύποι πετρωμάτων υπό τις ακραίες συνθήκες της Αφροδίτης. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο φλοιός του πλανήτη μπορεί να σπάσει ή να λιώσει όταν φτάσει σε πάχος περίπου 65 χιλιομέτρων, ενώ σε πολλές περιοχές φαίνεται να είναι ακόμη λεπτότερος.

Δείτε επίσης: Δίας: Η NASA λύνει το μυστήριο γύρω από τα ηφαίστεια της Ιούς

Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα προσφέρουν προβλέψεις που μπορούν να δοκιμαστούν από τις επερχόμενες αποστολές προς την Αφροδίτη, οι οποίες θα συλλέξουν απευθείας δεδομένα για τον φλοιό και τη γεωλογία του πλανήτη, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση των υπαρχόντων μοντέλων.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS