Η πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παροχή βιομετρικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ενώ δύο στους πέντε (39%) υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αυτή θα πρέπει να απαγορευτεί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Identity Theft Resource Center (ITRC).
Δείτε επίσης: 49.000 συστήματα διαχείρισης πρόσβασης είναι εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο

Ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος βοηθά καταναλωτές και οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες εγκλημάτων ταυτότητας, πραγματοποίησε έρευνα σε 1.177 άτομα για την Έκθεση Καταναλωτικής Στάσης σχετικά με τα Βιομετρικά Δεδομένα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 87% των ερωτηθέντων κλήθηκε το τελευταίο έτος να παρέχει κάποιο βιομετρικό στοιχείο για να επαληθεύσει την ταυτότητά του στο διαδίκτυο, ωστόσο το 63% εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για αυτή τη διαδικασία.
Αν και το 91% υπάκουσε τελικά στο αίτημα και τα δύο τρίτα συμφώνησαν ότι τα βιομετρικά δεδομένα μπορούν να μειώσουν τα εγκλήματα ταυτότητας, ένα σημαντικό ποσοστό υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς. Η τελευταία αυτή ομάδα αποτελείται κυρίως από νεότερους ερωτηθέντες (45%) και άνδρες (54%), ενώ το ITRC επισήμανε ότι μεγάλος αριθμός απαντήσεων «δεν γνωρίζω» προήλθε από γυναίκες.
Δείτε ακόμα: Η εξέλιξη των βιομετρικών ελέγχων στην ψηφιακή ασφάλεια
Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες smartphone χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα καθημερινά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές και τις εφαρμογές τους – συνήθως μέσω αναγνώρισης προσώπου ή σάρωσης δακτυλικού αποτυπώματος.

Ωστόσο, η τεχνολογία deepfake υπονομεύει σταδιακά την αξιοπιστία των βιομετρικών ελέγχων για την ταυτοποίηση και την επαλήθευση λογαριασμών, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.
Έκθεση της Entrust από το προηγούμενο έτος αποκάλυψε ότι τα deepfakes πλέον αντιστοιχούν στο 24% των δόλιων προσπαθειών να παρακαμφθούν βιομετρικοί έλεγχοι που βασίζονται στην κίνηση – μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών για την επαλήθευση χρηστών.
Ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από βίντεο, με σκοπό τη δημιουργία deepfakes ώστε να παρακάμπτονται αυτοί οι έλεγχοι.
Δείτε επίσης: Zero Trust προσέγγιση για την προστασία της ψηφιακής ταυτότητας
Η εξέλιξη των deepfakes και η διαθεσιμότητα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης κάνει σαφές πως, αν και τα βιομετρικά δεδομένα προσφέρουν ευκολία, δεν είναι πλέον απόλυτα ασφαλή – ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως μοναδος μηχανισμός ταυτοποίησης.
Πηγή: infosecurity-magazine