Μετά από σειρά περιστατικών που συνδέονται με την κυκλοφορία ακατάλληλων deepfake φωτογραφιών και εμπλέκουν διασημότητες όπως η Taylor Swift έως απλούς πολίτες και μαθήτριες, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι deepfake φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και απεικονίζουν τα πρόσωπα των θυμάτων με γυμνά σώματα. Ο Πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να υπογράψει τώρα τον νόμο «Take It Down», ο οποίος για πρώτη φορά καθιστά ομοσπονδιακά παράνομη τη διανομή μη συναινετικών σεξουαλικών εικόνων, είτε πρόκειται για πραγματικό περιεχόμενο είτε για deepfake που έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή.

Στο επίκεντρο του νόμου βρίσκονται οι τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες πλέον θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν τέτοιου είδους περιεχόμενο εντός 48 ωρών από την επίσημη ειδοποίησή τους. Η νομοθεσία προσφέρει ισχυρότερη νομική προστασία για τα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας και ψευδών εικόνων με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λογοδοσία των πλατφορμών και ξεκαθαρίζει το πλαίσιο δίωξης από τις αρμόδιες αρχές.
Δείτε επίσης: FBI: Αμερικανοί αξιωματούχοι στο στόχαστρο φωνητικών deepfakes
Μέχρι σήμερα, οι ομοσπονδιακοί νόμοι στις ΗΠΑ κάλυπταν μόνο deepfakes παιδικής πορνογραφίας, ενώ για τους ενήλικες το νομικό πλαίσιο διέφερε σημαντικά ανά πολιτεία, αφήνοντας πολλά θύματα εκτεθειμένα.
«Take It Down»: Νόμος των ΗΠΑ βάζει «φρένο» στις σκοτεινές πλευρές του AI
Ο νόμος Take It Down, που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα από τον Πρόεδρο Trump, σηματοδοτεί μια από τις πρώτες σοβαρές ομοσπονδιακές προσπάθειες των ΗΠΑ να ρυθμίσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του περιεχομένου που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Σε μια εποχή όπου τα deepfakes εξαπλώνονται ταχύτατα και συχνά χρησιμοποιούνται με κακόβουλο τρόπο, η νέα νομοθεσία έρχεται να καλύψει ένα επικίνδυνο νομικό κενό.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα κάτι καινούργιο για πολλούς», δηλώνει η Ilana Beller από την οργάνωση Public Citizen, η οποία στήριξε ενεργά τη νομοθεσία. «Αυτό που ήδη γνωρίζουμε όμως, είναι ότι τα μη συναινετικά deepfakes προκαλούν καθαρή και αναμφισβήτητη βλάβη — χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος».
Το νομοσχέδιο πέρασε με σχεδόν καθολική υποστήριξη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, με μόλις δύο μέλη του Κογκρέσου να το καταψηφίζουν. Τη νομοθετική πρωτοβουλία στήριξαν πάνω από 100 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Meta, Google και TikTok.
Η Πρώτη Κυρία, Melania Trump, υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής του νόμου, πιέζοντας δημόσια για την υπερψήφισή του τον περασμένο Απρίλιο. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα στο «Take It Down» και κατά τη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου, στην οποία παρευρέθηκε και η έφηβη Elliston Berry — θύμα deepfake — ως τιμώμενο πρόσωπο.
Δείτε επίσης: Βρετανία: Σχεδιάζει ποινικοποίηση της δημιουργίας “ακατάλληλων” deepfakes
Η πρωτοβουλία για την ψήφιση του ομοσπονδιακού νόμου Take It Down ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι γερουσιαστές Ted Cruz και Amy Klobuchar κατέθεσαν το σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο. Η ανάγκη για νομοθετική δράση έγινε επιτακτική μετά την υπόθεση της Elliston Berry, μιας μαθήτριας λυκείου στο Τέξας, η οποία έγινε στόχος deepfake παρενόχλησης.
Μια παραποιημένη εικόνα της, δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη ώστε να φαίνεται γυμνή, διαμοιράστηκε στο Snapchat από συμμαθητή της. Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Ανήλικες σε διάφορες πολιτείες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με παρόμοιες επιθέσεις.
«Κάθε μέρα ζούσα με τον φόβο ότι αυτές οι φωτογραφίες θα επανεμφανιστούν», είχε δηλώσει η Berry στο CNN, προσθέτοντας: «Με τον νέο νόμο, ξέρω ότι αυτοί που διαμοιράζουν τέτοιο περιεχόμενο θα τιμωρηθούν».
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αρκετές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες άρχισαν να ενισχύουν τα εργαλεία προστασίας των θυμάτων. Πλατφόρμες όπως οι Google, Meta και Snapchat προσφέρουν ήδη ειδικές φόρμες για την αφαίρεση ακατάλληλων εικόνων. Άλλες συνεργάζονται και με οργανισμούς όπως ο StopNCII.org, που διευκολύνουν τη διαγραφή deepfake περιεχομένου από πολλαπλές πλατφόρμες ταυτόχρονα. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν όλοι οι ιστότοποι σε αυτές τις προσπάθειες.
Παράλληλα, οι Apple και Google έχουν προχωρήσει στην αφαίρεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν γυμνές εικόνες, τόσο από τα App Stores όσο και από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Take It Down: Νομοθετικό “καμπανάκι” για τις πλατφόρμες που αδιαφορούν
Παρά τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών για την καταπολέμηση της διαδικτυακής κακοποίησης μέσω deepfakes, αρκετές πλατφόρμες εξακολουθούν να αδιαφορούν για τις καταχρηστικές χρήσεις της τεχνολογίας τους — προσφέροντας ουσιαστικά καταφύγιο για όσους επιδιώκουν να βλάψουν.
Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει ο νόμος Take It Down, επιβάλλοντας νομική ευθύνη στις εταιρείες που δεν αναλαμβάνουν δράση. Όπως σχολίασε ο Imran Ahmed, CEO του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, «αυτή η νομοθεσία αναγκάζει επιτέλους τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τις γυναίκες από καταχρηστικές και βάναυσα επεμβατικές ψηφιακές επιθέσεις».
Δείτε επίσης: YouTube: Νέα phishing απάτη χρησιμοποιεί deepfake βίντεο του CEO

Ο ίδιος τόνισε ότι, παρόλο που «καμία νομοθεσία δεν είναι μαγική λύση», η σημερινή κατάσταση, όπου νέες γυναίκες βιώνουν σοβαρές διαδικτυακές παραβιάσεις, δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολογική.
Η Ilana Beller, από την ομάδα Public Citizen, συμφώνησε με την ανάγκη για ξεκάθαρο θεσμικό μήνυμα: «Όταν ο ομοσπονδιακός νόμος δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και θέτει σαφείς ποινές, τότε η κοινωνία κάνει ένα ισχυρό βήμα προς την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της».
Ο νόμος Take It Down αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς τη νομοθετική θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε μία από τις πιο ανησυχητικές και επιθετικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης: τη μη συναινετική δημιουργία και διανομή ψεύτικων εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου.
Στέλνει ισχυρό κοινωνικό μήνυμα ότι η ψηφιακή κακοποίηση είναι κακοποίηση — όχι κάτι “ψηφιακά αθώο” ή λιγότερο σοβαρό.
Συνολικά, πρόκειται για έναν πρωτοποριακό και καθοριστικό νόμο που αναγνωρίζει το μέγεθος της απειλής των deepfakes και προσπαθεί να προλάβει τη διάδοση της ψηφιακής κακοποίησης. Είναι ένα θετικό πρότυπο που ίσως δούμε να επηρεάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο μέλλον.
Πηγή: edition.cnn.com