Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων
infosec

Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων

Ορισμένες δημοφιλείς διανομές Linux έχουν ένα σφάλμα στο package-management interface, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να...
Read More
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
Latest Posts

Καταγγελία από την ομάδα φοιτητών europe-v-facebook για το PRISM

Μέλη της ομάδας «europe-v-facebook» (evf) υπέβαλαν καταγγελίες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, εναντίον του Facebook, της Apple, της Microsoft, του Skype και του Yahoo, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου PRISM για άμεση πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των υπηρεσιών τους από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στις Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις χώρες όπου κάθε μια από τις αμερικανικές πολυεθνικές διατηρεί θυγατρική. Στην Ιρλανδία εδρεύουν θυγατρικές του Facebook και της Apple, στο Λουξεμβούργο του Skype και της Microsoft και στην Γερμανία του Yahoo. Από τις καταγγελίες απουσιάζουν τα ονόματα των Google και YouTube που εμπλέκονται στο σκάνδαλο PRISM. Η ομάδα των φοιτητών όμως, δηλώνει πως σκοπεύει να στραφεί εναντίον τους από εναλλακτικές νομικές οδούς, αφού δεν έχουν θυγατρικές στην Ε.Ε., έχουν όμως κέντρα φιλοξενίας δεδομένων (data center).

Η ομάδα φοιτητών από την Βιέννη υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα ορίζει πως η «εξαγωγή δεδομένων» από την θυγατρική στην Ευρώπη στην μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ προϋποθέτει «επαρκές επίπεδο προστασίας» των δεδομένων. Η προϋπόθεση αυτή δεν ικανοποιείται, τονίζουν στο βασικό επιχείρημά τους οι φοιτητές νομικής, εάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις  συνεργάζονται με την NSA.

Επικεφαλής της ομάδας που ιδρύθηκε το 2011, όταν είχε ξεσπάσει σάλος με Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι ο Max Schrems, που έγινε γνωστός όταν ζήτησε και πήρε πίσω όλα όσα διατηρούσε το Facebook για αυτόν.

Η καταγγελία που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα europe-v-facebook.org ακόμα και στα δικαστήρια, αφού «ο Ιρλανδός Επίτροπος είναι καθαρά εναντίον μας» θα χρηματοδοτηθεί από το πλήθος, μέσω του λεγόμενου crowd funding. Εξάλλου, εκκρεμούν 22 ακόμα καταγγελίες εναντίον του Facebook και για να εκδικαστούν θα χρειαστεί ένα αστρονομικό ποσό που ξεκινάει από τα 100.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 300.000 ευρώ, όπως γράφουν στο crowd4privacy.org. Η προσπάθεια πάντως έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 40.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το τεράστιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Ο επίτροπος Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία, δήλωνε νωρίτερα ότι η ΕΕ επιθυμεί «μία ξεκάθαρη δέσμευση» από τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να στραφεί στην Δικαιοσύνη εάν θεωρεί ότι δεν τηρείται το απόρρητο των προσωπικών του δεδομένων, ακόμα και όταν υπάρχει το επιχείρημα της πρόσβασης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ, το αίτημα του καταζητούμενου υπαλλήλου της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, Έντουαρντ Σνόουντεν, να του χορηγηθεί άσυλο εξετάζει ο Ισημερινός.

 

Πηγή: tech.in.gr

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *