Πειστικά νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την πιθανότητα ύπαρξης ενός ωκεανού βαθιά κάτω από την επιφάνεια στον Άρη ήρθαν στο φως σε μια νέα ανάλυση σεισμικών δεδομένων από το σκάφος InSight της NASA.
Δείτε επίσης: Ο Άρης μπορεί να έχει συμπαγή εσωτερικό πυρήνα όπως η Γη
Το 2024, οι ερευνητές πρότειναν ότι τα βάθη του Κόκκινου Πλανήτη, ιδιαίτερα μεταξύ 11,5 και 20 χιλιομέτρων, είναι εμποτισμένο σε υγρό νερό, ένα συμπέρασμα που βασίζουν στις ταχύτητες των σεισμικών κυμάτων που ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια των σεισμών.

Τώρα, οι ερευνητές Ikuo Katayama του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα και Yuya Akamatsu του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Θαλάσσια Γεωδυναμική στην Ιαπωνία, βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ένας ωκεανός βαθιά μέσα στον Άρη. «Πολλές μελέτες υποδεικνύουν την παρουσία νερού στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια», είπε ο Katayama σε μια δήλωση. «Αλλά το μοντέλο μας δείχνει την παρουσία υγρού νερού στον σημερινό Άρη».
Όπως και η προηγούμενη έρευνα, αυτή η νέα μελέτη βασίζεται σε σεισμικά δεδομένα που συλλέγονται από το όργανο SEIS (Seismic Experiment for the Interior Structure). Το SEIS ήταν το πρώτο σεισμόμετρο που λειτούργησε ποτέ στον Άρη και ήταν ευαίσθητο σε τρεις διαφορετικούς τύπους σεισμικών κυμάτων που προέρχονταν από σεισμούς.
Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στα υπόγεια κύματα P και S-waves. Τα κύματα P είναι τα ταχύτερα σεισμικά κύματα, ενώ τα κύματα S είναι πιο αργά και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο νερό επειδή το υγρό δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ταλάντωση. Τα σεισμόμετρα που μετρούν αυτούς τους δύο διαφορετικούς τύπους σεισμικών κυμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πυκνότητας και της σύνθεσης του υπόγειου μέσου (όπως το νερό ή οι βράχοι) μέσω του οποίου ταξίδεψαν αυτά τα κύματα, με βάση το πόσο ισχυρά είναι τα σήματα τους και πόσο χρόνο τους πήρε για να φτάσουν στο σεισμόμετρο.
Δείτε ακόμα: Το κόκκινο χρώμα του Άρη μπορεί να έχει διαφορετική εξήγηση

Έχοντας αυτό κατά νου, οι Katayama και Akamatsu αλίευσαν δύο μεταβατικές περιοχές στα σεισμικά δεδομένα, όπου φαίνεται να υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στις ιδιότητες του εσωτερικού του Κόκκινου Πλανήτη σε βάθη 10 και 20 χιλιομέτρων, πολύ κοντά στο σημείο όπου προηγούμενες μελέτες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει στοιχεία για υγρό νερό.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους για τα κύματα P και τα κύματα S που ανιχνεύθηκαν από το SEIS, υπάρχει νερό στον πορώδες βράχο, γεμίζοντας τις ρωγμές και τις κοιλότητες σε βάθος μεταξύ 10 και 20 χιλιομέτρων.
Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους με βάση τα σεισμικά δεδομένα, οι δύο ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε πετρώματα διαβάσης (ένας τύπος πυριγενούς πετρώματος γνωστό και ως δολερίτης) από το Rydaholm της Σουηδίας. Αυτοί οι βράχοι είναι από τους πιο πανομοιότυπους με τα πετρώματα του Άρη και οι Katayama και Akamatsu διαπίστωσαν ότι σε υγρές συνθήκες τα πετρώματα αυτά επέστρεφαν παρόμοιες σεισμικές υπογραφές με αυτό που ανίχνευε το SEIS.
Δείτε επίσης: Γιγάντια «φασόλια» εντοπίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες του Άρη
Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε σε αυτό τον ωκεανό ή σε οποιαδήποτε μορφή ζωής μπορεί να υπάρχει εκεί κάτω, με την τρέχουσα τεχνολογία, οπότε προς το παρόν, τα μυστήρια του Άρη, μαζί με το νερό του, θα μείνουν άλυτα.
Πηγή: space.com