Ένα νέο wearable ρομπότ, εμπνευσμένο από τον Iron Man, βοηθά παραπληγικούς ανθρώπους να περπατήσουν.
Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέπτυξαν ένα ελαφρύ wearable ρομπότ που μπορεί να φορεθεί από παραπληγικούς ανθρώπους και να τους βοηθήσει να περπατήσουν, να ελίσσονται σε εμπόδια και να ανεβαίνουν σκάλες.
Η ομάδα του Exoskeleton Laboratory στο Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) είπε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην καθημερινή ζωή ατόμων με αναπηρία.
Δείτε επίσης: RT-G: Πώς ένα ρομπότ – μπάλα βοηθά την αστυνομία της Κίνας;
Βόρεια Κορέα: Κλάπηκαν crypto αξίας $ 659 εκατ. το 2024
Το TikTok ετοιμάζεται για κλείσιμο στις ΗΠΑ την Κυριακή;
Η Κίνα θα κατασκευάσει τεράστιο ηλιακό σταθμό στο διάστημα
Ο Kim Seung-hwan, ο οποίος είναι ο ίδιος παραπληγικός και μέλος της ομάδας KAIST, έδειξε το πρωτότυπο που τον βοήθησε να περπατήσει με ταχύτητα 3,2 km/h, να ανέβει μια σκάλα και να κάνει πλάγια βήματα για να γλιστρήσει σε έναν πάγκο.
«Μπορεί να με πλησιάσει όπου κι αν βρίσκομαι, ακόμα και όταν κάθομαι σε αναπηρικό καροτσάκι, να με βοηθήσει να το φορέσω και να με βοηθήσει να σηκωθώ, κάτι που είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του», είπε ο Kim.
Ο εξωσκελετός WalkON Suit F1 είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και τιτάνιο και ζυγίζει 50 κιλά. Τροφοδοτείται από 12 ηλεκτρονικούς κινητήρες που προσομοιώνουν τις κινήσεις των ανθρώπινων αρθρώσεων κατά το περπάτημα.
Ο Park Jeong-su, άλλο μέλος της ομάδας KAIST, είπε ότι εμπνεύστηκε από την ταινία “Iron Man”. «Αφού παρακολούθησα το Iron Man, σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να βοηθήσω τους ανθρώπους με ένα ρομπότ στην πραγματική ζωή».
Δείτε επίσης: Clone Alpha: Ανθρωποειδές ρομπότ με συνθετικά όργανα και τεχνητούς μύες
Για να διασφαλιστεί η ισορροπία του χρήστη κατά τη βάδιση, το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες στα πέλματά του και στο πάνω μέρος του σώματος που παρακολουθούν 1.000 σήματα ανά δευτερόλεπτο και προβλέπουν τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει ο χρήστης.
Οι φακοί στο μπροστινό μέρος του “Iron Man” ρομπότ λειτουργούν ως μάτια που αναλύουν το περιβάλλον του. Έτσι, ο εξωσκελετός μπορεί να εντοπίσει το ύψος των σκαλοπατιών και να εντοπίσει εμπόδια για να αντισταθμίσει την έλλειψη αισθητηριακής ικανότητας των χρηστών με πλήρη παραπληγία.
Ο Kim Seung-hwan κέρδισε το χρυσό μετάλλιο φορώντας το WalkON Suit F1 στην κατηγορία εξωσκελετών στο Cybathlon 2024, όπου προγραμματιστές με ποικίλες σωματικές αναπηρίες παρουσίασαν βοηθητικά ρομπότ σε οκτώ κατηγορίες.
Η ανάπτυξη αυτού του ρομπότ “Iron Man” είναι ένα πρωτοποριακό επίτευγμα που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με παράλυση. Δεν προσφέρει μόνο πρακτικές λύσεις κινητικότητας, αλλά φέρνει επίσης ελπίδα για πρόοδο στην αποκατάσταση και την ποιότητα ζωής για όσους έχουν σοβαρούς τραυματισμούς που τους εμποδίζουν στο περπάτημα.
Δείτε επίσης: X-ble Shoulder: Το νέο wearable ρομπότ των Hyundai και Kia
Με τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε ακόμη πιο καινοτόμες λύσεις που θα αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω βελτιώσεις στα σχέδια εξωσκελετών, καθώς και νέες εξελίξεις στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή που επιτρέπουν στα άτομα να ελέγχουν συσκευές χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επενδύουμε σε έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα για να επιφέρουμε θετικές αλλαγές στη ζωή των ασθενών.
Πηγή: www.tbsnews.net