Νέες φωτογραφίες αποκάλυψαν ένα ζευγάρι γιγάντιων λευκών καταιγίδων που μαίνεται σε μια από τις μεγάλες κοκκινοκαφέ ζώνες του Δία. Οι στροβιλιζόμενες καταιγίδες, που πιθανότατα εκτοξεύουν γιγάντιους πράσινους κεραυνούς μέσα από τη νεφελώδη ατμόσφαιρα του γίγαντα αερίου, θα μπορούσαν να καταλήξουν να αραιώσουν το σκουριασμένο χρώμα της ζώνης, αλλάζοντας δραστικά την εμφάνιση του πλανήτη, λένε οι ειδικοί.
Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ υγρό νερό
Ο αστροφωτογράφος Michael Karrer κατέγραψε τις εκπληκτικές νέες εικόνες στις 30 Νοεμβρίου χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο Celestron 8 ιντσών, κοντά στο σπίτι του στην Αυστρία. Οι φωτογραφίες δείχνουν δύο μεγάλα λευκά μπαλώματα που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στη Νότια Ισημερινή Ζώνη (SEB) του γιγαντιαίου πλανήτη — μια τεράστια σκοτεινή ζώνη νεφών που περιστρέφεται γύρω από τον Δία.
Οι καταιγίδες πιθανότατα εκτείνονται περίπου 100 χιλιόμετρα κάτω από την στροβιλιζόμενη επιφάνεια του Δία και αν και το ακριβές πλάτος τους δεν έχει υπολογιστεί ακόμη, και οι δύο καταιγίδες μαζί «είναι αρκετά φαρδιές ώστε να καταπιούν τη Γη», σύμφωνα με το Spaceweather.com.
CES 2025: Τα πιο συναρπαστικά ρομπότ!
Η Samsung διορθώνει πολλαπλά ελαττώματα ασφαλείας
Most Innovative Robots of CES 2025
Δείτε ακόμα: Το Europa Clipper της NASA καθ’ οδόν προς τον Δία
Οι καταιγίδες δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να παραμείνουν ανέπαφες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως η περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, και αντίθετα θα διαλυθούν. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι φανταστικές αποχρώσεις της καταιγίδας θα αναμειχθούν με τα υπόλοιπα σύννεφα της περιοής, «κάνοντας τη γνωστή καφέ ζώνη να ξεθωριάζει καθώς το χρώμα της αραιώνεται από το λευκό μέτωπο της καταιγίδας», ανέφερε το Spaceweather.com. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την εικόνα, μπορείτε ήδη να δείτε ότι αυτό αρχίζει να συμβαίνει ως αρκετά λεπτά ρεύματα λευκού μονοπατιού πίσω από τις καταιγίδες.
Οι καταιγίδες στον Δία τροφοδοτούνται με συναγωγή ή αναδόμηση, μέσα στα σύννεφα παρόμοια με τις αντίστοιχες επίγειες, και επίσης παράγουν κεραυνούς. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον κεραυνό στη Γη, ο οποίος συχνά έχει μια μπλε απόχρωση που προκαλείται από τους υδρατμούς, οι κεραυνοί του Δία τείνουν να είναι πράσινοι, χάρη στην ατμοσφαιρική αμμωνία, σύμφωνα με τη NASA.
Δείτε επίσης: Η NASA εκτόξευσε το Europa Clipper για ανίχνευση ζωής στο φεγγάρι Ευρώπη
Εάν έχετε ένα αξιοπρεπές τηλεσκόπιο στην πίσω αυλή ή ένα ζευγάρι κιάλια για παρατήρηση των άστρων, μπορείτε να δείτε μόνοι σας τον Δία αναζητώντας τον στον αστερισμό του Ταύρου.
Πηγή: livescience