Σύμφωνα με το Deep Space Exploration Laboratory, η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αποστολή στον Άρη, να συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του και να τα επιστρέψει στη Γη γύρω στο 2031. Ο βασικός επιστημονικός στόχος αυτής της αποστολής θα είναι η αναζήτηση στοιχείων που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι κάποτε υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.
Η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την αποστολή Tianwen 3 στον Άρη, με δύο εκτοξεύσεις γύρω στο 2028. Η αποστολή στοχεύει στην προσεδάφιση, τη συλλογή δειγμάτων και την επιστροφή τους στον πλανήτη μας. Το σημείο προσεδάφισης θα είναι και η τοποθεσία δειγματοληψίας.
Οι επιστήμονες του Deep Space Exploration Laboratory περιέγραψαν τη στρατηγική εξερεύνησής τους σε ένα σύντομο άρθρο στο περιοδικό National Science Review.
Δείτε επίσης: Μια αποστολή της NASA μπορεί να “σκότωσε τη ζωή” στον Άρη
Bot χρησιμοποιούν scalping και εξαντλούν τα δημοφιλή δώρα
Perseverance: Μελετά τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Έχουν προτείνει 86 πιθανές τοποθεσίες προσεδάφισης, οι οποίες βρίσκονται κατά βάση στις περιοχές Chryse Planitia και Utopia Planitia. Αυτές οι περιοχές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνουν ποικίλα και ενδιαφέροντα γεωλογικά στοιχεία, όπως αρχαίες ακτές, δέλτα, αρχαίες λίμνες και συστήματα φαραγγιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα περιβάλλοντα θα μπορούσαν κάποτε να φιλοξενήσουν ζωή, επομένως είναι ένα καλό μέρος για εξερεύνηση.
Η ομάδα διερευνά τρόπους για τον εντοπισμό και τη διατήρηση πιθανών βιο-υπογραφών. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης νέων οργάνων, ειδικά σχεδιασμένων για την ανίχνευση βιο-υπογραφών.
Η κινεζική αποστολή Tianwen 3 θα μεταφέρει επιστημονικά payloads στον Άρη, που αναπτύχθηκαν μέσω διεθνούς συνεργασίας. Στη συνέχεια, η Κίνα θα συνεργαστεί με επιστήμονες από όλο τον κόσμο για τη διεξαγωγή έρευνας στα δείγματα που θα συλλεχθούν από τον Άρη.
Δείτε επίσης: Παράξενες πράσινες κηλίδες στον Άρη ανακαλύφθηκαν από τη NASA
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η Κίνα έφερε δείγμα από τη μυστηριώδη αθέατη πλευρά του φεγγαριού, στα πλαίσια της διαστημικής αποστολής Chang’e 6. Το lander module της αποστολής συγκέντρωσε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού τα οποία τώρα εξετάζονται από τους επιστήμονες.
Με την επόμενη αποστολή Tianwen 4, η Κίνα σχεδιάζει να εξερευνήσει το σύστημα Jovian για να διερευνήσει την ιστορία του Δία και των φεγγαριών του.
Δείτε επίσης: Perseverance – Άρης: Μαγευτική εικόνα του κρατήρα Jezero
Η ταχεία ανάπτυξη των διαστημικών προγραμμάτων της Κίνας δείχνει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή της να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία. Με τα φιλόδοξα σχέδια και τα επιτεύγματά της μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στην εξερεύνηση του διαστήματος στο μέλλον.
Πηγή: www.chinadaily.com.cn