Η αποστολή Europa Clipper της NASA ενεργοποίησε με επιτυχία δύο από τα επιστημονικά της όργανα καθώς κατευθύνεται προς τον πλανήτη Δία.
Δείτε επίσης: Συνεργασία NASA – SpaceX για την αποστολή Dragonfly στον Τιτάνα
Το διαστημικό σκάφος Europa Clipper, που εκτοξεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου, είναι επί του παρόντος καθοδόν για να μελετήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, το οποίο πιστεύεται ότι φιλοξενεί έναν υπόγειο ωκεανό. Η αποστολή απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα με έναν πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX. Έκτοτε έχει διανύσει 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 35 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο σε σχέση με τον ήλιο, σύμφωνα με δήλωση της NASA.
Το διαστημόπλοιο μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει όπως αναμενόταν, έχοντας αναπτύξει τις τεράστιες ηλιακές συστοιχίες του λίγο μετά την εκτόξευση. Οι ηλιακές συστοιχίες, που έχουν το μήκος ενός γηπέδου μπάσκετ, συλλέγουν το ηλιακό φως για να τροφοδοτήσουν το διαστημόπλοιο στο ταξίδι του προς τον Δία και κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του εργασίας στο σύστημα Jovian.
Clone Alpha: Νέο επαναστατικό ανθρωποειδές ρομπότ
Χάκερ χρησιμοποιούν webcam χωρίς να εντοπίζονται
Αστεροειδής φλέγεται πάνω από τη Σιβηρία
Δείτε ακόμα: Νέα έρευνα: Μπορούν τα φεγγάρια του Ουρανού να υποστηρίξουν ζωή;
Πρόσφατα, αρκετές κεραίες για το όργανο ραντάρ του διαστημικού σκάφους ενεργοποιήθηκαν επίσης και θα παραμείνουν ενεργές στο διαστημόπλοιο για όλη τη διάρκεια της αποστολής.
Με μέγεθος 8,5 μέτρα, η κεραία ξετυλίχθηκε από ένα κάνιστρο τοποθετημένο στο σώμα του διαστημικού σκάφους. Οι αισθητήρες που συσχετίστηκαν με το υλικό επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη ήταν επιτυχής. Μόλις το διαστημόπλοιο φτάσει στον Δία, το μαγνητόμετρο θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου γύρω από την Ευρώπη. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του ωκεανού που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο φλοιό του φεγγαριού και να μετρήσουν το βάθος και την αλατότητά του, σύμφωνα με τη δήλωση.
Δείτε επίσης: NASA: Τα James Webb και Hubble απαθανάτισαν γαλαξίες που μοιάζουν με μάτια
Για να φτάσει στον Δία, το Europa Clipper θα εκτελέσει μερικές υποβοηθήσεις βαρύτητας κάνοντας κύκλο γύρω από τον Άρη και στη συνέχεια γύρω από τη Γη. Αυτός ο ελιγμός επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να εκμεταλλευτεί τη βαρυτική έλξη ενός πλανήτη για να αποκτήσει ταχύτητα και να αλλάξει την τροχιά του.
Πηγή: space.com