Στα πλαίσια της αστυνομικής επιχείρησης Operation Serengeti, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Αφρική συνέλαβαν περισσότερα από χίλια άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε διαδικτυακά εγκλήματα. Αυτά τα εγκλήματα προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές απώλειες (σχεδόν 193 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο).
Η επιχείρηση συντονίστηκε από τις Interpol και Afripol μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου και «στόχευσε εγκληματίες πίσω από ransomware, παραβιάσεις εταιρικών email (BEC), ψηφιακό εκβιασμό και διαδικτυακές απάτες».
Συνολικά, οι αρχές σε 19 αφρικανικές χώρες συνέλαβαν 1.006 υπόπτους και κατέστρεψαν 134.089 κακόβουλες υποδομές και δίκτυα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και εταιρείες κυβερνοασφάλειας, όπως οι Cybercrime Atlas, Fortinet, Group-IB, Kaspersky, Team Cymru, Trend Micro και Uppsala Security. Οι εταιρείες βοήθησαν παρέχοντας στοιχεία για τη δράση των υπόπτων.
Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: Σύλληψη 215 ατόμων για επενδυτική crypto απάτη
Ανακάλυψη Αρχαίου Αιγυπτιακού Ναού σε Γκρεμό
Η Google μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για υπερβολή
Νέα ανακάλυψη για τον μεγαλύτερο κρατήρα του Φεγγαριού!
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ύποπτοι και οι υποδομές συνδέονταν με τουλάχιστον 35.224 ταυτοποιημένα θύματα, που έχασαν σχεδόν 193 εκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν περίπου 44 εκατομμύρια δολάρια, στα πλαίσια του Operation Serengeti.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές ενέργειες αυτής της αστυνομικής επιχείρησης:
- Κένυα: Διαλύθηκε ένα δίκτυο διαδικτυακής απάτης με πιστωτικές κάρτες που συνδέεται με ζημίες 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφάλαια κλάπηκαν μέσω δόλιων scripts και ανακατευθύνθηκαν μέσω SWIFT σε εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία και την Κίνα. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 συλλήψεις.
- Σενεγάλη: Στα πλαίσια της Operation Serengeti, εξαρθρώθηκε ένα Ponzi scheme 6 εκατομμυρίων δολαρίων που έπληξε 1.811 θύματα. Οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερες από 900 κάρτες SIM, 11.000 δολάρια σε μετρητά, τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και ταυτότητες των θυμάτων. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν, (οι πέντε ήταν Κινέζοι).
- Νιγηρία: Συνελήφθη ένας άνδρας που εκτελούσε διαδικτυακές επενδυτικές απάτες, κερδίζοντας 300.000 δολάρια.
- Καμερούν: Διατάραξε ένα marketing scam που σχετιζόταν με trafficking, επηρεάζοντας άτομα από επτά χώρες. Τα θύματα κρατήθηκαν αιχμάλωτα και αναγκάστηκαν να στρατολογήσουν άλλους για να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Η ομάδα συγκέντρωσε τουλάχιστον 150.000 $ σε συνδρομές μέλους.
- Αγκόλα: Οι αρχές διέλυσαν μια διεθνή ομάδα που διαχειριζόταν ένα εικονικό καζίνο στη Λουάντα. Οι απατεώνες εξαπάτησαν εκατοντάδες προσφέροντας κέρδη για τη στρατολόγηση νέων μελών. Έγιναν 150 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 200 υπολογιστές και πάνω από 100 κινητά τηλέφωνα.
Δείτε επίσης: Interpol: Κατάργηση υποδομών για κυβερνοεγκλήματα – Συλλήψεις 41 ατόμων
Οι περιοχές που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση Operation Serengeti είναι η Αλγερία, το Μπενίν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η ΛΔΚ, η Γκαμπόν, η Γκάνα, ο Μαυρίκιος, η Μοζαμβίκη, η Ρουάντα, η Νότια Αφρική, η Τανζανία, η Τυνησία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε.
Η επιτυχία της επιχείρησης Serengeti υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας.
Επιπλέον, εφιστά την προσοχή στην αυξανόμενη απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στην Αφρική. Ενώ πολλοί μπορεί να συσχετίζουν τις κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες με περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, οι αφρικανικές χώρες έχουν δει αύξηση αυτών των εγκλημάτων λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου και της αυξημένης πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον τοπικό πληθυσμό αλλά και χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν.
Δείτε επίσης: Dstat.cc: Κατάσχεση της DDoS πλατφόρμας – Συλλήψεις δύο ατόμων
Εκτός από τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου, όμως, υπάρχει ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Αφρική. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση ατόμων και επιχειρήσεων σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και αποφυγής των επιθέσεων, καθώς και την προώθηση υπεύθυνων διαδικτυακών πρακτικών. Εξοπλίζοντας το κοινό με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία, μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγή: www.bleepingcomputer.com