Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα νέο Laboratory for AI Security Research (LASR), ένα ειδικό εργαστήριο σχεδιασμένο για να προστατεύει τη Βρετανία και τους συμμάχους της από κυβερνοεπιθέσεις και κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας AI από τη Ρωσία (και άλλα εχθρικά έθνη).
Σε μια ομιλία στη Διάσκεψη Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, ο Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Pat McFadden, θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το Laboratory for AI Security Research, το οποίο θα συνεργαστεί με ειδικούς από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων λύσεων ασφαλείας, που βασίζονται στο AI.
Θα συνεργαστεί επίσης με αντίστοιχα ιδρύματα σε άλλες χώρες, ξεκινώντας από τις χώρες της συμμαχίας Five Eyes και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον McFadden, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μπροστά από ανιτιπάλους, όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.
Η Google μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για υπερβολή
Νέα ανακάλυψη για τον μεγαλύτερο κρατήρα του Φεγγαριού!
Clone Alpha: Νέο επαναστατικό ανθρωποειδές ρομπότ
Δείτε επίσης: Φιλορωσικές hacking ομάδες επιτίθενται στη Νότια Κορέα
«Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ήδη επανάσταση σε πολλά μέρη της ζωής – συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας. Αλλά καθώς αναπτύσσουμε αυτήν την τεχνολογία, υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Οι αντίπαλοί μας εξετάζουν επίσης πώς να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στο φυσικό πεδίο μάχης και στον κυβερνοχώρο».
Το Laboratory for AI Security Research θα αναπτύξει νέα εργαλεία κυβερνοάμυνας και θα βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέξουν, να αναλύσουν και να παράγουν πιο χρήσιμα δεδομένα.
Ο McFadden πιστεύει ότι η Ρωσία σχεδιάζει καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της (πιθανής) στόχευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι.
Ο κυβερνοπόλεμος είναι μια πραγματικότητα, με τις άμυνες του Ηνωμένου Βασιλείου να δοκιμάζονται συνεχώς.
Δείτε επίσης: Ρώσοι κυβερνοκατάσκοποι παραβίασαν στόχο τους μέσω σύνδεσης Wi-Fi
Η ανακοίνωση ακολουθεί τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας μετά την επιβεβαίωση ότι πύραυλοι βρετανικής κατασκευής έχουν χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Ουκρανίας για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία.
Το LASR είναι μόνο ένα παράδειγμα των παγκόσμιων προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη. Η ταχεία ανάπτυξη και η ευρεία εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή κακή χρήση της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας. Ως εκ τούτου, οι χώρες σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη για να κατανοήσουν καλύτερα και να προετοιμαστούν για αυτές τις απειλές.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον Ρώσου – Ύποπτος για διαχείριση του ransomware Phobos
Ταυτόχρονα, η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές κυβερνοεπιθέσεις. Καθώς η τεχνολογία δεν γνωρίζει σύνορα, η συνεργασία μεταξύ των εθνών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών απειλών και την ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων για υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, ανταλλαγή γνώσεων και συντονισμένες προσπάθειες.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com