Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου, χρησιμοποιούν τώρα το πρόσφατα ανακοινωθέν επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους από την κυβέρνηση, για να πραγματοποιήσουν απάτες μέσω μηνυμάτων.
Δείτε επίσης: Φανς των Oasis χάνουν έως και 1000 £ από απάτη εισιτηρίων
Η ομάδα αστυνόμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Δίκτυο Περιφερειακής Μονάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ROCU) προέτρεψε τους ηλικιωμένους να είναι σε επιφυλακή για κείμενα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων (DWP) ή το Υπουργείο Εσωτερικών.
Διάφορα θύματα των απατών μέσω μηνύματος, έχουν δημοσιεύσει προειδοποιήσεις σχετικά με το περιεχόμενο στο X (πρώην Twitter).
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
Τα περισσότερα ενθαρρύνουν τον χρήστη να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να ολοκληρώσει την «αίτησή» του για χειμερινή επιδότηση καυσίμων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση.
Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών μείωσε τις χειμερινές επιδοτήσεις καυσίμων σε ορισμένους συνταξιούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ισορροπήσει τα βιβλία.
Δείτε ακόμα: Το ChatGPT-4o μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φωνητικές απάτες
Οι κανονισμοί χειμερινών πληρωμών καυσίμων του Κοινωνικού Ταμείου του 2024 θα σημαίνουν ουσιαστικά ότι τα άτομα που δεν λαμβάνουν συνταξιοδοτική πίστωση ή άλλα επιδόματα δεν θα λάβουν ούτε την επιδότηση.
Δεδομένου του τεράστιου όγκου συζητήσεων για την αμφιλεγόμενη πολιτική, ήταν θέμα χρόνου οι απατεώνες να χρησιμοποιήσουν την είδηση αυτή προς όφελός τους. Είναι ένα κλασικό παιχνίδι social engineering το οποίο, όταν συνδυάζεται με μια προθεσμία πίεσης, θα μπορούσε να ξεγελάσει ορισμένα από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας ώστε να παραδώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ή/και τα χρήματά τους.
Τα δύο πέμπτα (40%) των ηλικιωμένων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν ως επί το πλείστον απόπειρες απάτης μέσω τηλεφώνου σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.
Τα τρία τέταρτα (75%) των απατών που καταγράφηκαν από την έρευνα διενεργήθηκαν μέσω τηλεφώνου – το 60% μέσω φωνητικών κλήσεων και το 11% μέσω μηνυμάτων κειμένου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
Δείτε επίσης: Η Ουκρανία προειδοποιεί για μαζική καμπάνια ηλεκτρονικού phishing
Η απάτη μέσω μηνυμάτων, γνωστή και ως smishing (SMS phishing), γίνεται όλο και πιο κοινή καθώς οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστα άτομα. Αυτά τα παραπλανητικά μηνύματα συχνά μεταμφιέζονται σε αξιόπιστους οργανισμούς, όπως τράπεζες ή κυβερνητικές υπηρεσίες, με στόχο να εξαπατήσουν τους παραλήπτες ώστε να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες ή να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους. Τα χαρακτηριστικά των κειμένων απάτης περιλαμβάνουν επείγουσα γλώσσα, προτροπές για γρήγορη δράση και αιτήματα για ευαίσθητα δεδομένα. Για να προστατευτείτε, μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές και αποφύγετε την κοινή χρήση προσωπικών στοιχείων μέσω μηνυμάτων. Επαληθεύετε πάντα τη νομιμότητα ενός μηνύματος επικοινωνώντας απευθείας με τον οργανισμό χρησιμοποιώντας επίσημα κανάλια επικοινωνίας.
Πηγή: infosecurity-magazine