HomeSecurityWhich?: Κινεζικά air fryers παρακολουθούν τους χρήστες

Which?: Κινεζικά air fryers παρακολουθούν τους χρήστες

Η Which?, μια ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών, προειδοποιεί τους αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου για κινεζικά air fryers και άλλα προϊόντα που παρακολουθούν τους χρήστες.

Κινεζικά air fryers Which?

Συγκεκριμένα, η Which? ισχυρίστηκε ότι τα air fryers από τις Xiaomi, Cosori και Aigostar θέλουν να γνωρίζουν τις ακριβείς τοποθεσίες των πελατών και να έχουν ενεργοποιημένη την άδεια εγγραφής ήχου στο τηλέφωνο του χρήστη.

Η εφαρμογή Xiaomi που συνδέεται με την έξυπνη συσκευή συνδέθηκε επίσης με ad trackers από το Facebook, το δίκτυο διαφημίσεων Pangle του TikTok και την Tencent (ανάλογα με την τοποθεσία του εν λόγω χρήστη).

Δείτε επίσης: Πώς να προστατεύσετε το έξυπνο σπίτι και τις IoT συσκευές σας;

Η Which? ανέφερε, επίσης, ότι η Aigostar ήθελε να μάθει το φύλο και την ημερομηνία γέννησης του κατόχου του air fryer, κατά τη δημιουργία του λογαριασμού. Επιπλέον, τόσο η Aigostar όσο και η Xiaomi έστελναν προσωπικά δεδομένα χρήστη σε διακομιστές στην Κίνα.

Ωστόσο, η Cosori έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία απορρήτου (41%), με κατηγορίες εναντίον της σχετικά με τη συγκατάθεση, την ασφάλεια δεδομένων, την παρακολούθηση και τη διαγραφή δεδομένων.

Η Which? ορίζει ως «επικίνδυνη» την παροχή πρόσβασης σε συγκεκριμένα δεδομένα του τηλεφώνου κάποιου (π.χ. ακριβή τοποθεσία, δυνατότητα εγγραφής ήχου, πρόσβαση σε αποθηκευμένα αρχεία ή δυνατότητα προβολής όλων των άλλων εγκατεστημένων εφαρμογών).

Στην έκθεση επικρίθηκαν επίσης προϊόντα της Huawei και έξυπνα προϊόντα από μη Κινέζους πωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, LG, Amazon και Google.

«Η έρευνά μας δείχνει πώς οι κατασκευαστές έξυπνης τεχνολογίας και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται είναι σε θέση να συλλέγουν δεδομένα από τους καταναλωτές και αυτό συχνά γίνεται με λίγη ή καθόλου διαφάνεια», υποστήριξε η Which?.

Δείτε επίσης: Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας από ευπάθειες σε IoT συστήματα

Η Which? ζητά νέες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι Κινέζοι (και όχι μόνο) κατασκευαστές συσκευών, όπως τα air fryers.

Σε δήλωση που εστάλη στη Which?, η Xiaomi υποστήριξε ότι ακολουθεί όλους τους νόμους περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε ότι δεν πουλά προσωπικά δεδομένα σε τρίτους. Επίσης, είπε ότι η άδεια εγγραφής ήχου δεν ενεργοποιείται για τη λειτουργία του air fryer της.

Η Aigostar αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Cosori είπε ότι τα έξυπνα προϊόντα της ακολουθούν τον GDPR.

Σε σύγκριση με τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές, η υπερβολική συλλογή δεδομένων από οικιακές έξυπνες συσκευές είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υποψιάζονται καν την κλίμακα και τον όγκο των δεδομένων που συλλέγονται.

Δείτε επίσης: Αύξηση ευπαθειών σε συσκευές IoT

Οι έξυπνες συσκευές, ενώ μας διευκολύνουν στην καθημερινή μας ζωή, ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για το απόρρητο. Η Which? προτρέπει τους καταναλωτές να ελέγξουν τις κριτικές προϊόντων, τις πληροφορίες που δίνουν οι κατασκευαστές και τις πολιτικές απορρήτου πριν προβούν σε μια αγορά. Η κατανόηση των πρακτικών χρήσης και επεξεργασίας δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους αγοραστές να λάβουν σωστές αποφάσεις και να προστατεύσουν το απόρρητό τους.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS