Μετά από τρία χρόνια, η Meta δοκιμάζει ξανά το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στο Facebook για την αντιμετώπιση των λεγόμενων “celeb bait” scams. Η Meta είχε προηγουμένως θέσει εκτός λειτουργίας το λογισμικό, λόγω παραπόνων περί απορρήτου και πίεσης από ρυθμιστικές αρχές.
Η Meta είπε ότι θα εγγράψει περίπου 50.000 δημόσια πρόσωπα σε μια δοκιμή, που περιλαμβάνει την αυτόματη σύγκριση των φωτογραφιών προφίλ στο Facebook με εικόνες που χρησιμοποιούνται σε ύποπτες διαφημίσεις – απάτες. Εάν οι εικόνες ταιριάζουν και η Meta πιστεύει ότι η διαφήμιση είναι απάτη, θα γίνεται άμεσος αποκλεισμός για να μην εξαπατηθούν οι χρήστες.
Δείτε επίσης: Απάτη κατάληψης λογαριασμών Gmail – Προσοχή!
Οι celebrities θα ειδοποιηθούν για την εγγραφή τους στη δοκιμή της Meta και μπορούν να εξαιρεθούν εάν δεν θέλουν να συμμετάσχουν.
LignoSat: Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος εστάλη στο διάστημα
Ρομπότ ανασύρει ραδιενεργό υλικό από αντιδραστήρα
Πράσινες κηλίδες στον Άρη ανακαλύφθηκαν από τη NASA
Η δοκιμή με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στο Facebook θα ξεκινήσει παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο. Η Meta δεν θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό σε περιοχές όπου οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν δώσει άδεια (π.χ. Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νότια Κορέα, Τέξας και Ιλινόις).
Η Monika Bickert, στέλεχος της Meta, είπε ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει εικόνες δημόσιων προσώπων που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν σε “celeb bait” scams.
«Η ιδέα εδώ είναι να αναπτύξουμε όσο περισσότερη προστασία μπορούμε για αυτούς. Μπορούν να εξαιρεθούν από αυτό εάν το θέλουν, αλλά θέλουμε να κάνουμε αυτή την προστασία διαθέσιμη και εύκολη για αυτούς», είπε η Bickert.
Δείτε επίσης: Ask Silver: Νέο εργαλείο για εντοπισμό απατών
Η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ρυθμιστών για τον αυξανόμενο αριθμό απατών και να ελαχιστοποιήσει τα παράπονα σχετικά με το χειρισμό των δεδομένων χρηστών.
Όταν η Meta έκλεισε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της το 2021, διαγράφοντας δεδομένα σάρωσης προσώπου ενός δισεκατομμυρίου χρηστών, ανέφερε «εντεινόμενες κοινωνικές ανησυχίες». Τον Αύγουστο του 2024, η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει στο Τέξας 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια κρατική αγωγή σχετικά με παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων.
Ταυτόχρονα, η Meta αντιμετωπίζει αγωγές που την κατηγορούν ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τα celeb bait scams, δηλαδή απάτες που χρησιμοποιούν εικόνες διάσημων ανθρώπων (ίσως δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη) για να εξαπατήσουν τους χρήστες να επενδύσουν χρήματα.
Δείτε επίσης: Meta: Συνεργασία με βρετανικές τράπεζες για καταπολέμηση απατών
Στο πλαίσιο της νέας δοκιμής, η εταιρεία είπε ότι θα διαγράψει αμέσως όλα τα δεδομένα προσώπου που δημιουργούνται από συγκρίσεις με ύποπτες διαφημίσεις.
Το εργαλείο, που δοκιμάζεται, έχει περάσει από εσωτερικούς ελέγχους της Meta, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές, φορείς χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες σε θέματα απορρήτου.
Ωστόσο, η επιστροφή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο Facebook μπορεί να δημιουργήσει ξανά ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις απορρήτου και πρακτικές παρακολούθησης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και με τη συναίνεση του χρήστη, αυτός ο τύπος τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβατική συλλογή και παρακολούθηση δεδομένων.
Είναι σημαντικό για εταιρείες, όπως το Facebook, να επαναξιολογούν και να βελτιώνουν συνεχώς την εφαρμογή της τεχνολογίας, ενώ συνεργάζονται στενά με ρυθμιστικές αρχές και ειδικούς σε θέματα απορρήτου για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να προκύψουν.
Πηγή: www.cnbc.com