Η ομάδα υπεράσπισης ψηφιακών δικαιωμάτων NOYB ανακοίνωσε ότι υπέβαλε καταγγελία κατά της Mozilla, για παρακολούθηση των χρηστών.
Συγκεκριμένα, η καταγγελία υποβλήθηκε στην αυστριακή αρχή προστασίας δεδομένων και κατηγορεί τη Mozilla (κατασκευαστή του Firefox browser) για παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών σε ιστότοπους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με τη NOYB (None Of Your Business), η Mozilla έχει ενεργοποιήσει μια υποτιθέμενη λειτουργία ασφαλείας, το privacy preserving attribution (PPA), που μετέτρεψε το πρόγραμμα περιήγησης σε εργαλείο παρακολούθησης, χωρίς να ενημερώνει απευθείας τους επισκέπτες ιστοτόπων.
Δείτε επίσης: Αποφύγετε την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων σας στο διαδίκτυο
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
“Η περιορισμένη δοκιμή του PPA από τη Mozilla είναι μέρος της προσπάθειάς μας να βελτιώσουμε τις επεμβατικές διαφημιστικές πρακτικές παρέχοντας τεχνικές εναλλακτικές λύσεις“, είπε ένας εκπρόσωπος στο Reuters. “Αυτές οι τεχνικές εμποδίζουν οποιοδήποτε μέρος, συμπεριλαμβανομένης της Mozilla, να αναγνωρίσει άτομα ή τη δραστηριότητα περιήγησής τους“.
Ωστόσο, η NOYB λέει ότι ακόμα και αυτή η προσέγγιση παραβιάζει τα δικαιώματα των χρηστών, σύμφωνα με τους νόμους περί απορρήτου της ΕΕ. Μάλιστα, ο Mozilla Firefox έχει ενεργοποιήσει τη δυνατότητα από προεπιλογή.
Δείτε επίσης: SnailLoad: Παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο
“Είναι κρίμα που ένας οργανισμός όπως η Mozilla πιστεύει ότι οι χρήστες είναι πολύ χαζοί για να πουν ναι ή όχι“, δήλωσε ο Felix Mikolasch, δικηγόρος που ασχολείται με την προστασία δεδομένων στην NOYB. “Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν μια επιλογή και η δυνατότητα θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή“.
Η NOYB θέλει η Mozilla να ενημερώνει τους χρήστες για τις δραστηριότητές της στην επεξεργασία δεδομένων και για πιθανή παρακολούθηση και ζητά να διαγράψει όλα τα δεδομένα χρηστών που έχουν υποστεί παράνομα επεξεργασία.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση για ισχυρότερους νόμους περί απορρήτου, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην Ευρώπη. Τέτοιοι κανονισμοί στοχεύουν να δώσουν στα άτομα περισσότερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων και απαιτούν από τις εταιρείες να είναι ξεκάθαρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όπως δείχνει η υπόθεση κατά της Mozilla, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επιβολή αυτών των νόμων και τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους.
Δείτε επίσης: Ευπάθεια Wi-Fi επιτρέπει την παρακολούθηση διαδικτυακών κινήσεων των χρηστών
Καθώς οι χρήστες συνειδητοποιούν περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα στο απόρρητο και τη συναίνεση των χρηστών. Αυτό όχι μόνο χτίζει εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές, αλλά βοηθά, επίσης, στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο ηθικού ψηφιακού τοπίου.
Πηγή: www.reuters.com