Η Catherine De Bolle, εκτελεστική διευθύντρια της Europol πιστεύει ότι το Generative AI μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις αρχές επιβολής του νόμου. Συγκεκριμένα είπε ότι το AI μπορεί να «αναδιαμορφώσει βαθιά το τοπίο επιβολής του νόμου» με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται υπεύθυνα.
Η Europol δημοσίευσε και μια σχετική έκθεση, η οποία αναφέρει ότι το generative AI (GenAI) προσφέρει στις αρχές επιβολής του νόμου «έναν θησαυρό δυνατοτήτων»:
- Τα Generative Adversarial Networks (GAN) θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αστυνομία να αξιολογήσει την απόδοση των βιομετρικών συστημάτων χωρίς να διακυβεύεται το απόρρητο των πολιτών.
- Τα GAN θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της απάτης ταυτότητας με τεχνολογίες κατά της πλαστογράφησης.
- Τα Large language models (LLM) θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε open source έρευνα και ανάλυση πληροφοριών.
- Τα LLMs θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές να αναπτύξουν τεχνικά εργαλεία έρευνας.
- Τα LLMs θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διοικητικές εργασίες (π.χ. σύνταξη αναφορών).
- Προηγμένες ποινικές αναλύσεις που αποκαλύπτουν τάσεις, μέσα από ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων.
- Εύρεση χρήσιμων πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, από open source (OSINT) και social media (SOCMINT) πλατφόρμες, για την αντιμετώπιση επειγόντων εγκλημάτων.
- Μηχανική μετάφραση για να βοηθήσει τη διασυνοριακή συνεργασία.
Δείτε επίσης: Meta AI chatbot: Θα χρησιμοποιεί φωνές γνωστών ηθοποιών
Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση της Europol σχετικά με τη χρήση Generative AI από τις αρχές: «Η χρήση των LLMs από τις αρχές επιβολής του νόμου θα απαιτούσε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς και διεξοδικές αξιολογήσεις σχετικά με τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τον μετριασμό πιθανών προκαταλήψεων».
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
«Το Generative AI αντιπροσωπεύει το επόμενο άλμα, μια μετάβαση από την παθητική ανάλυση στην ενεργητική δημιουργία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε εφαρμογή, η δύναμή της έγκειται στη συνετή και ηθική εφαρμογή της, εξισορροπώντας την καινοτομία με την ευθύνη».
Προκλήσεις
Η έκθεση της Europol αναγνώρισε, επίσης, τους περιορισμούς του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός ο νόμος απαγορεύει τη χρήση «live» μαζικής αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές επιβολής του νόμου (με ορισμένες εξαιρέσεις). Απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι των συστημάτων AI για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.
Δείτε επίσης: Το LinkedIn δεν χρησιμοποιεί πλέον δεδομένα χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου για AI
«Η αποτελεσματική ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ουσιαστική τεχνολογική υποδομή και τεχνογνωσία, παρουσιάζοντας σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα σε μικρότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου», σημείωσε.
«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να περιηγηθούν σε περίπλοκα νομικά και ηθικά τοπία ενώ παράλληλα επενδύουν στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού τους για να εξασφαλίσουν κατάλληλο χειρισμό δεδομένων και υπεύθυνες πρακτικές επεξεργασίας δεδομένων».
Θα χρειαστεί να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για τη συμμόρφωση με τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη.
Δείτε επίσης: Νέες AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Συμπερασματικά, η χρήση του Generative AI από τις αρχές επιβολής του νόμου θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των αστυνομικών επιχειρήσεων και να βοηθήσει στην πρόληψη εγκλημάτων. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αντιμετωπιστούν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την προκατάληψη και τις ηθικές επιπτώσεις.
Είναι ζωτικής σημασίας για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσεγγίσουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα και να διατηρήσουν μια προσέγγιση διαφάνειας. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, είναι σημαντικό να αξιολογείται συνεχώς ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και να διασφαλίζεται ότι χρησιμεύει ως εργαλείο για τη δικαιοσύνη.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com