Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είχε ένα πολύχρωμο και θεαματικό τέλος πάνω από τις Φιλιππίνες, καθώς εξερράγη σε μια φωτεινή πράσινη βολίδα που ήταν ορατή για εκατοντάδες μίλια. Ο διαστημικός βράχος ανακαλύφθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα, ένας από τους λίγους που έχουν ανακαλυφθεί λίγο πριν συγκρουστούν στη Γη.
Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε πιο κοντά στη Γη από ορισμένους δορυφόρους
Οι αστρονόμοι του Catalina Sky Survey ανακάλυψαν τον διαστημικό βράχο πλάτους περίπου ενός μέτρου, που ονομάζεται 2024 RW1 τα ξημερώματα της Τετάρτης (4 Σεπτεμβρίου), ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Χ. Το Catalina Sky Survey είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από τη NASA στο Παρατηρητήριο Steward του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κοντά στο Tucson, το οποίο σαρώνει τον ουρανό για δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα κοντά στη Γη.
Οι εκπρόσωποι της ESA προέβλεψαν ότι ο «αβλαβής» αστεροειδής θα διασπαστεί στην ατμόσφαιρα και ότι «οι άνθρωποι στην περιοχή μπορεί να δουν μια θεαματική βολίδα [μετεωρίτη]». Και αυτό ακριβώς συνέβη.
Windows 10 τέλος, απομένει μόλις ένας χρόνος υποστήριξης
Κομήτης θα κάνει μια θεαματική προσέγγιση τον Οκτώβριο
Εκτόξευση του Europa Clipper για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη!
Δείτε ακόμα: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε λίγες ώρες πριν εκραγεί πάνω από το Βερολίνο
Ο αστεροειδής διαλύθηκε γύρω στις 12:46 το βράδυ τοπική ώρα, πάνω από τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο νησί Luzon στις Φιλιππίνες, ανέφερε ο ιστότοπος Space.com.
Ο αποσυντιθέμενος διαστημικός βράχος εξέπεμψε ένα λαμπρό πράσινο φως – πιθανότατα επειδή είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο – πριν εκραγεί με μια φωτεινή λάμψη που μπορούσε να φανεί τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με την American Meteor Society. Λόγω της προειδοποίησης των επιστημόνων, ορισμένοι ντόπιοι κατάφεραν να τραβήξουν εκπληκτικές φωτογραφίες και βίντεο από το σπάνιο γεγονός.
Δείτε επίσης: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;
Αστεροειδείς όπως αυτός που έπεσε στις Φιλιππίνες, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης μία φορά κάθε δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την ESA. Ωστόσο, οι αστρονόμοι σπάνια τους βλέπουν να πλησιάζουν λόγω του μικρού μεγέθους τους.
Πηγή: livescience