Το Google Research έχει παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης AI, που ονομάζεται “HeAR” και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ασθένειες μέσω ανάλυσης ήχων.
Με όλα όσα έχουμε ακούσει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι η Google, όπως και άλλες εταιρείες, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα για να προβλέπουν τα πρώιμα σημάδια ασθενειών.
Δείτε επίσης: Το AI chatbot της Chevrolet εξαπατήθηκε από χάκερ και πούλησε αυτοκίνητο 1 $
Το Google HeAR έχει εκπαιδεύσει το AI μοντέλο της με 300 εκατομμύρια ηχητικά δείγματα, που περιλάμβαναν βήχα, συνάχι και δυσκολία στην αναπνοή, ώστε να μπορεί να εντοπίσει κάποιον που πάσχει από φυματίωση, για παράδειγμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google επιχειρεί να ψηφιοποιήσει τις ανθρώπινες αισθήσεις. Το τμήμα επενδύσεων της εταιρείας έχει επίσης υποστηρίξει τουλάχιστον μία startup εταιρία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την ανίχνευση ασθενειών.
Δείτε επίσης: Η αστυνομία του Τέξας αποκτά AI εργαλείο παρακολούθησης
Για την ανάπτυξη του Google HeAR, η Google έχει συνεργαστεί με μια ινδική εταιρεία, τη Salcit Technologies, μια startup που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη για την υγειονομική περίθαλψη των αναπνευστικών παθήσεων, με σκοπό να ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία στα smartphones. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, το Google HeAR μπορεί να υποστηρίξει πληθυσμούς υψηλού κινδύνου σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη.
Με τη χρήση των ηχητικών σημάτων που συλλέγονται από τις συσκευές, οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν πρώιμη διάγνωση και να εντοπίζουν σοβαρές ασθένειες, όπως για παράδειγμα φυματίωση, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν ιατρικές εγκαταστάσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές όπου η υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες, προσφέροντας έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε ανθρώπους που διαφορετικά θα είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.
Δείτε επίσης: Διασφάλιση της ιδιωτικότητας στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης
Ο Sujay Kakarmath, διευθυντής προϊόντων στο Google Research, τόνισε την προσβασιμότητα του μοντέλου Google HeAR, λέγοντας: «Σε σύγκριση με τις αιματολογικές και τις απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ ακτινογραφία), ο ήχος είναι η πιο προσιτή πληροφορία που μπορούμε να αποκτήσουμε για έναν άνθρωπο. Το AI HeAR μπορεί να εντοπίσει ευρήματα από ακτινογραφίες θώρακα, ακόμη και να διαγνώσει COVID-19 μόνο από τον βήχα.»
Πηγή: techcrunch.com