Το τελευταίο διάστημα, γίνεται έντονη συζήτηση σχετικά με την τεχνολογία deepfake και τους κινδύνους για την κοινωνία. Εδώ θα δούμε τις λεπτομέρειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν ένα βίντεο ή εικόνα είναι deepfake.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης εκλογικής χρονιάς για αρκετές χώρες στον κόσμο, η παραπληροφόρηση έχει γίνει ακόμα πιο έντονη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις απειλές των deepfake, δηλαδή για τα ψεύτικα βίντεο, τις εικόνες και τα ηχητικά κλιπ που δημιουργούνται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και παριστάνουν γνωστές προσωπικότητες, προσπαθώντας να εξαπατήσουν το κοινό. Πολλές φορές, οι απατεώνες δημιουργούν deepfake που μιμούνται γνωστά πολιτικά πρόσωπα και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως Deep Learning για τη δημιουργία Deepfake. Αυτή η τεχνική εκπαιδεύει τα μοντέλα AI να αναγνωρίζουν και να αντιγράφουν πρότυπα σε δεδομένα, όπως τα πρόσωπα των ανθρώπων.
Ευτυχώς, η τεχνολογία δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, αλλά δεν είναι τέλεια. Το περιεχόμενο που δημιουργείται μπορεί να περιέχει ατέλειες ή ασυνέπειες που μπορούν να αποκαλύψουν ότι είναι απάτη. Ας δούμε αυτές τις λεπτομέρειες που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι πρόκειται για Deepfake.
TikTok: Μήνυση από 13 πολιτείες γιατί βλάπτει τα παιδιά
Τι πρέπει να ελέγξετε πριν σαρώσετε ένα QR code;
Εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους έως το 2035
Δείτε επίσης: Void Arachne: Χρησιμοποιεί Deepfake και AI για να διαδώσει κακόβουλα VPN
Περίεργα σημάδια/κινήσεις γύρω από το στόμα ή το πηγούνι
Στα deepfake βίντεο η περιοχή γύρω από το στόμα μπορεί να είναι το πιο τρωτό σημείο. Μπορεί να υπάρχουν λιγότερες ρυτίδες στο δέρμα, λιγότερες λεπτομέρειες γύρω από το στόμα. Το πηγούνι μπορεί να φαίνεται θολό ή μουτζουρωμένο. Ο κακός συγχρονισμός μεταξύ της φωνής και της κίνησης του στόματος του ατόμου είναι άλλη μια σημαντική ένδειξη.
Επίσης, παρατηρείστε αν οι σκιές πέφτουν στη σωστή θέση του προσώπου ή αν οι γραμμές και οι ρυτίδες σε ένα πρόσωπο κινούνται όταν πρέπει να κινηθούν.
Παράξενα στοιχεία λόγου
Συχνά, τα deepfake βίντεο περιλαμβάνουν γραμματικά ή συντακτικά λάθη, που δεν περιμένεις στην επίσημη ομιλία ενός πολιτικού προσώπου. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν εργαλεία μετατροπής κειμένου σε ήχο και δεν παρατηρούν ότι κάποια πράγματα δεν ακούγονται σωστά στον προφορικό λόγο. Επίσης, κάποιες λέξεις μπορεί να ακούγονται περίεργα ή η φωνή να μοιάζει πιο ρομποτική, μονότονη, χωρίς καμιά αλλαγή στη χροιά και χωρίς εντάσεις.
Δείτε επίσης: Deepfake απάτες έχουν κοστίσει εκατομμύρια σε εταιρείες
Συνοχή μεταξύ προσώπου και σώματος
Παρατηρήστε αν το κεφάλι έχει σωστό μέγεθος με βάση το υπόλοιπο σώμα και ελέγξτε για πιθανές διαφορές στο χρώμα του δέρματος του λαιμού και του προσώπου.
Ασυνέχεια σε όλο το βίντεο κλιπ
Αν δείτε ότι ξαφνικά αλλάζουν διάφορα πράγματα μέσα σε ένα βίντεο, τότε κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα, σε ένα πρόσφατο βίντεο με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, η γραβάτα και το πουκάμισό του άλλαξαν χρώμα. Επίσης, κοιτάξτε αν φαίνονται όλα καλά στον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. στραβοί τοίχοι, πατώματα, έπιπλα κλπ).
Επιπλέον δάχτυλα, χέρια, άκρα
Για να καταλάβετε αν κάτι είναι deepfake, παρατηρείστε για πλεόνασμα δακτύλων, ποδιών, χεριών ή για παράξενη όψη των άκρων σε στατικές εικόνες. Σε πολλές επεξεργασμένες φωτογραφίες διασήμων έχουμε δει έξτρα δάχτυλα και αυτό συμβαίνει συχνά και στα deepfake. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δίνεται έμφαση στο πρόσωπο και οι άλλες λεπτομέρειες ξεφεύγουν.
Γράμματα και αριθμοί
Τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων έχουν δυσκολίες στη σωστή αναπαραγωγή αριθμών και κειμένου. Παράγουν συνήθως μπερδεμένο ή δυσανάγνωστο κείμενο και αριθμούς. Επομένως, παρατηρείστε αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο βίντεο ή την εικόνα. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν πρόκειται για deepfake.
Δείτε επίσης: Deepfake: Πώς λειτουργεί και πώς να ανιχνεύσετε ψεύτικο περιεχόμενο;
Κακή επεξεργασία βίντεο
Μερικά βίντεο είναι τόσο ερασιτεχνικά που είναι εύκολο να εντοπιστεί η απάτη. Γνωστά ως “cheapfakes“, αυτά χρησιμοποιούν απλό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο και το αποτέλεσμα είναι αρκετά κακό.
Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να παρατηρήσετε σε ένα βίντεο ή μια εικόνα για να καταλάβετε αν είναι deepfake. Δυστυχώς, με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναμένεται να δούμε αύξηση ψεύτικου περιεχομένου.
Πηγή: www.theguardian.com