ΑρχικήYoutubeΣύνδρομο ερωτικού τραύματος: Συσκευή βοηθά να ξεπεράσετε ένα δύσκολο χωρισμό

Σύνδρομο ερωτικού τραύματος: Συσκευή βοηθά να ξεπεράσετε ένα δύσκολο χωρισμό

Επιστήμονες δημιουργούν μια συσκευή, που υπόσχεται να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε έναν δύσκολο χωρισμό, ειδικά αν πάσχετε από το σύνδρομο ερωτικού τραύματος.

Η αγάπη είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Όταν μια ρομαντική σχέση τελειώνει, μπορεί να αφήσει συναισθηματικά σημάδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το «σύνδρομο ερωτικού τραύματος».

Το σύνδρομο ερωτικού τραύματος αναφέρεται στον ψυχολογικό αντίκτυπο μιας αποτυχημένης ρομαντικής σχέσης ή μιας ανεκπλήρωτης αγάπης. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα αυτοεκτίμησης και δυσκολία στη δημιουργία νέων σχέσεων.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, επιστήμονες έφτιαξαν μια συσκευή, που υπόσχεται να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε έναν δύσκολο χωρισμό.

Δείτε επίσης: Γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του στο Tinder χάρη στο ChatGPT

σύνδρομο ερωτικού τραύματος

Οι έρευνες, που έχουν γίνει, δείχνουν ότι φορώντας αυτό το ιδιαίτερο headset (αξίας 400 λιρών) για λίγα μόνο λεπτά την ημέρα, ο άνθρωπος μπορεί να απαλύνει τη δυστυχία, την αρνητικότητα και την κατάθλιψη που μπορεί να νιώθει, μετά από την απώλεια μιας σχέσης.

Σε μια μελέτη, 36 εθελοντές με σύνδρομο ερωτικού τραύματος φορούσαν τη συσκευή, η οποία διεγείρει τον εγκέφαλο με ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα. Η διακρανιακή διέγερση είναι μια μη επεμβατική τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου που χρησιμοποιεί ρεύμα χαμηλής τάσης για να στοχεύσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής και την παροχή ενός ήπιου ρεύματος για την τόνωση ή την αναστολή της νευρικής δραστηριότητας σε στοχευμένες περιοχές.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η καθεμία φορούσε το headset διακρανιακής διέγερσης για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα σε διάστημα πέντε ημερών.

Στη μια ομάδα, το ρεύμα στόχευε στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό (DLPFC). Στη δεύτερη, στόχευε στον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (VLPFC). Στην τρίτη, το headset ήταν απενεργοποιημένο.

Οι δύο στοχευόμενες περιοχές εμπλέκονται στην ρύθμιση των συναισθημάτων. Οι ερευνητές στόχευσαν, επίσης, αυτές τις περιοχές επειδή προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια νευροψυχολογική σχέση μεταξύ των εμπειριών χωρισμού και του πένθους και ότι εμπλέκονται συγκεκριμένες προμετωπιαίες περιοχές.

Δείτε επίσης: Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους

Το σύνδρομο ερωτικού τραύματος, που προκύπτει συνήθως μετά από έναν δύσκολο χωρισμό, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, εναλλαγές της διάθεσης, εμμονικές σκέψεις και μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Επίσης, οι ασθενείς νιώθουν συχνά ανασφάλεια, αίσθημα ανικανότητας και ενοχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου, η διέγερση του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού ήταν πιο αποτελεσματική από τη διέγερση του κοιλιακού, αν και στις δύο περιπτώσεις μειώθηκαν τα συμπτώματα.

ξεπερνάω δύσκολο χωρισμό

«Τόσο τα πρωτόκολλα DLPFC όσο και τα πρωτόκολλα VLPFC μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα LTS και βελτίωσαν την καταθλιπτική κατάσταση και το άγχος μετά την παρέμβαση, σε σύγκριση με την ψευδή ομάδα (ομάδα με απενεργοποιημένο το headset)», κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Zanjan στο Ιράν και το Πανεπιστήμιο Bielefeld στη Γερμανία.

Ένα μήνα μετά τη διακοπή της θεραπείας, οι εθελοντές αισθάνονταν ακόμα καλύτερα. Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν: «Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα απαιτούν περισσότερες δοκιμές».

«Δεδομένου ότι τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν μετά την αποτυχία μιας συναισθηματικής σχέσης και εμφανίζεται συναισθηματική απορρύθμιση, η ρύθμιση των συναισθημάτων θεωρείται ως ο κύριος στόχος της θεραπείας. Αν και υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, οι καινοτόμες και συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι πολύτιμες, επειδή αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς», ανέφερε η μελέτη.

Δείτε επίσης: Neuralink: Το τσιπ στον εγκέφαλο ασθενούς παρουσίασε δυσλειτουργία

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη του tDCS για το σύνδρομο ερωτικού τραύματος, αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να προσφέρει μια μη επεμβατική και προσβάσιμη θεραπευτική επιλογή για όσους παλεύουν με τον απόηχο των ρομαντικών σχέσεων.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS