ΑρχικήYoutubeΤο τηλεσκόπιο James Webb ανακαλύπτει το πιο μακρινό σουπερνόβα

Το τηλεσκόπιο James Webb ανακαλύπτει το πιο μακρινό σουπερνόβα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε το παλαιότερο και πιο μακρινό σουπερνόβα που έχει εντοπιστεί ποτέ – μια αστρική έκρηξη που έλαβε χώρα όταν το σύμπαν ήταν μόλις 1,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Δείτε επίσης: Μοναδικές εικόνες του νεφελώματος του Καρκίνου από τα τηλεσκόπια James Webb και Chandra

Η αρχαία αστρική έκρηξη αποκαλύφθηκε μεταξύ 80 άλλων σε ένα κομμάτι του ουρανού που, από τη δική μας οπτική γωνία στη Γη, είναι περίπου το πλάτος ενός κόκκου ρυζιού.

James Webb μακρινό σουπερνόβα

Τα σουπερνόβα είναι παροδικά αντικείμενα, καθώς η φωτεινότητά τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό κάνει τη νέα παρτίδα μακρινών σουπερνόβα που ανακάλυψε το James Webb ιδιαίτερα συναρπαστική, καθώς η μελέτη τους θα μπορούσε να παρέχει βασικές γνώσεις σε άλυτα ερωτήματα για το πώς αναπτύχθηκε το πρώιμο σύμπαν. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στις 10 Ιουνίου στην 244η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες σουπερνόβα: αυτοί που υφίστανται κατάρρευση του πυρήνα και οι υπερκαινοφανείς θερμοπυρηνικοί.

Δείτε ακόμα: James Webb: Ανακαλύφθηκε Σέλας έξω από το Ηλιακό Σύστημα

Οι εκρήξεις στην πρώτη κατηγορία συμβαίνουν όταν αστέρια με μάζα τουλάχιστον οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, τελειώνουν από καύσιμα και καταρρέουν προς το πυρήνα τους, πριν επεκταθούν ξανά προς τα έξω σε μια γιγαντιαία έκρηξη.

σουπερνόβα

Το δεύτερο, γνωστό ως σουπερνόβα τύπου Ia, εμφανίζεται όταν δύο αστέρια – το ένα εκ των οποίων είναι ο καταρρακωμένος φλοιός ενός αστεριού που ονομάζεται λευκός νάνος – κινούνται σπειροειδώς, το ένα προς το άλλο. Αυτό αναγκάζει τον λευκό νάνο να αφαιρέσει το υδρογόνο από το άστρο που περιστρέφεται γύρω του, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αντίδραση που καταλήγει σε μια γιγαντιαία θερμοπυρηνική έκρηξη.

Τα σουπερνόβα τύπου Ia παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστροφυσικούς, επειδή οι εκρήξεις τους πιστεύεται ότι έχουν πάντα την ίδια φωτεινότητα, καθιστώντας τα “τυπικά ευρήματα” από τα οποία οι αστρονόμοι μπορούν να μετρήσουν μακρινές αποστάσεις και να υπολογίσουν το ρυθμό διαστολής του σύμπαντος, γνωστό ως Hubble.

Δείτε επίσης: Το James Webb ανακάλυψε δύο από τoυς πιο απομακρυσμένους γαλαξίες

Οι ερευνητές βρήκαν τα μακρινά αρχαία σουπερνόβα χρησιμοποιώντας δεδομένα από την James Webb Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη λήψη πολλαπλών εικόνων του ίδιου τμήματος του ουρανού σε διαστήματα ενός έτους. Εξετάζοντας τα νέα σημεία φωτός που εμφανίστηκαν ή ξεθώριασαν σε διαδοχικές εικόνες, οι ερευνητές εντόπισαν τα σουπερνόβα, μερικά από τα οποία ήταν εκρήξεις τύπου Ia.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS