Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Όταν το Linux γίνεται παιχνίδι – Πλήρης οδηγός δοκιμής και εγκατάστασης του Ubuntu 12.04 LTS

Ποτέ άλλοτε η εγκατάσταση και η δοκιμή κάποιας διανομής Linux δεν ήταν τόσο εύκολη! Τα Υπολογιστικά Συστήματα δημοσίευσαν τον πληρέστερο Ελληνικό οδηγό Δοκιμής και Εγκατάστασης του Ubuntu 12.04 LTS κάνοντας την όλη διαδικασία να μοιάζει πιο απλή απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, αποτέλεσμα των οδηγιών βήμα προς βήμα σε συνδυασμό με την φιλικότερη προς τον αρχάριο χρήστη διανομή.

Ο οδηγός περιλαμβάνει τα σημεία που πρέπει να δώσουν προσοχή όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην δοκιμή / εγκατάσταση, με ποιόν από τους τρεις τρόπους πρέπει <…>

να την κάνουν, που θα βρουν την έκδοση που τους ταιριάζει, , πως θα γράψουν το αρχείο iso σε DVD / USB stick σε Windows / Ubuntu / OS X και την εξέλιξη ολόκληρης της εγκατάστασης σε βίντεο, για να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα πρέπει να κάνουν.

Ο οδηγός αναφέρεται κυρίως σε χρήστες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά διανομή Linux στον υπολογιστή τους, για αυτό η διατύπωση κάθε μίας περίπτωσης από τις παραπάνω είναι τόσο απλά διατυπωμένη έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή και από τον πιο απλό χρήστη.

Πλέον δεν απαιτούνται προχωρημένες γνώσεις για να δοκιμάσετε και να εγκαταστήσετε το Linux στον προσωπικό σας υπολογιστή. Αυτό που χρειάζεστε είναι μεράκι, χρόνο και … τον παρακάτω οδηγό!

Από την πλευρά μας επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κωνσταντίνο Παπαμάρκου για την εξαιρετική δουλεία στην δημιουργία του οδηγού!

Καλώς ήρθατε στον πληρέστερο Ελληνικό οδηγό Δοκιμής και Εγκατάστασης του Ubuntu 12.04 LTS.

Λίγα λόγια για τον οδηγό
Ο συγκεκριμένος οδηγός αναφέρεται κυρίως σε χρήστες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά διανομή Linux στον υπολογιστή τους. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι διαθέτουν μόνο ένα λειτουργικό σύστημα, κάποια έκδοση των Windows, ή κανένα. Οι περιπτώσεις να υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κάποια διανομή Linux ή δύο λειτουργικά συστήματα – είτε Windows & Linux είτε Linux & Linux – δεν θα αναφερθούν θεωρώντας ότι ο εκάστοτε χρήστης έχει τις απαραίτητες γνώσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόλο που η κοινότητα του Ubuntu κυκλοφορεί κάθε έξη μήνες καινούργια έκδοση, το blog θα φιλοξενεί πλήρη οδηγό μόνο για την νεότερη έκδοση για την οποία η κοινότητα παρέχει υποστήριξη μακράς διαρκείας (LTS = Long Term Support). Ενδεικτικά για την συγκεκριμένη έκδοση παρέχει αναβαθμίσεις υλικού (hardware) μέχρι το 2015 και αναβαθμίσεις συντήρησης μέχρι το 2017.

Μεγάλη προσοχή στα παρακάτω όσοι επιθυμείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu

Αν ο υπολογιστής σας είναι ακόμα στο χρονικό περιθώριο κάλυψης της εγγύησης, μην προχωρήσετε για κανένα λόγω στην εγκατάσταση, καθώς η οποιαδήποτε μεταβολή του λειτουργικού συστήματος οδηγεί στην παύση ισχύς της εγγύησης. Για να το επιβεβαιώσετε αρκεί να διαβάσετε τους όρους της εγγύησης του υπολογιστή σας, αν και να έχετε υπόψιν ότι ισχύει για όλες τις εταιρίες.

Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει Windows 7 εγκατεστημένα από την εταιρία, τότε δεν είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε το Ubuntu σαν δεύτερο λειτουργικό σύστημα. Ο λόγος είναι ότι ο σκληρός δίσκος θα περιέχει τρεις κατατμήσεις και το Ubuntu θα δημιουργήσει άλλες δύο, έχοντας έτσι πέντε κατατμήσεις συνολικά. Ωστόσο οι σκληροί δίσκοι για τεχνικούς λόγους μας περιορίζουν στις τέσσερις κατατμήσεις, οπότε αν γίνει η εγκατάσταση είναι πολύ πιθανό να μην ανοίγει κανένα λογισμικό!
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει εκ νέου εγκατάσταση των Windows και να δημιουργηθούν μόνο δύο κατατμήσεις αντί για τρεις, για είναι πλέον δυνατή η συνύπαρξη και ορθή λειτουργία των λογισμικών.
Η παραπάνω απαγόρευση δεν ισχύει για την εγκατάσταση μέσω του Windows Installer. (αναλυτικές λεπτομέρειες αναφέρονται παρακάτω)

Μεγάλη προσοχή όσοι έχετε επεξεργαστές AMD. Λόγω ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν στο Linux οι οδηγοί των γραφικών AMD (fglrx) είναι πιθανό μετά την εγκατάσταση να μην μπορεί να ανοίξει η επιφάνεια εργασίας! Μια πατέντα είναι κατά την εγκατάσταση να επιλέξετε “Απαίτηση του κωδικού μου για την είσοδο στο σύστημα” για να σας ζητάει κωδικό πριν την είσοδο στην επιφάνεια εργασίας και να έχετε την δυνατότητα να επιλέξουμε το Ubuntu 2D όπως δείχνει παρακάτω.

Με αυτό τον τρόπο μπαίνετε σε κατάσταση γραφικών ασφαλείας αλλά μπορείτε να έχετε πλήρη δυνατότητες όσο αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα και εφαρμογές, εκτός φυσικά από αυτές που απαιτούν βελτιωμένα γραφικά και 3D. Επίσης μπορεί ο καθένας να ψάξει οδηγούς για τα δικά του γραφικά AMD, καθώς δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις ενώ ταυτόχρονα οι απόψεις διίστανται για το αν τελικά υπάρχει τρόπος ή το πρόβλημα δεν έχει ακόμα λυθεί.
Επίσης θα πρέπει να προσέχετε όσοι έχετε επεξεργαστές Intel με κάρτα γραφικών AMD/ATI. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο επεξεργαστής σας διαθέτει ενσωματωμένα γραφικά (δεν διαθέτουν όλοι) για να μπορέσει να ανοίξει το σύστημα μετά την εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα, και στην συνέχεια αν επιθυμείτε μπορείτε να αναζητήσετε τους αντίστοιχους οδηγούς.

Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει το απαραίτητο υλικό (hardware) για θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να κολλάει. Προτείνεται διπύρηνος επεξεργαστής με συχνότητα από 1,5 GHz και πάνω και τουλάχιστον 1 GΒ Ram. Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσει η εγκατάσταση, προβάλλοντας ωστόσο το αντίστοιχο μήνυμα για να γνωρίζετε τον λόγο που ο εγκαταστάτης σταμάτησε.

Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει τις παραπάνω δυνατότητες, τότε υπάρχει μια ειδική έκδοση του Ubuntu που προορίζεται για συστήματα χαμηλών δυνατοτήτων (low-spec hardeware), το Lubuntu. Για αυτό απαιτείται διπύρηνος επεξεργαστής συγχρονισμένος στα 1,5 GΗz και πάνω με τουλάχιστον 256 ΜΒ RAM (προτείνεται 512 MB για καλύτερη λειτουργία). Ο εγκαταστάτης και η όλη διαδικασία είναι ίδια με αυτή του Ubuntu, οπότε ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση με επιτυχία.
Να σημειωθεί ότι σε καμία έκδοση του Lubuntu δεν παρέχεται υποστήριξη μακράς διαρκείας. Για τις τελευταίες δύο εκδόσεις (12.04 & 12.10) η κοινότητα έχει ανακοινώσει ότι θα παρέχει υποστήριξη για 18 μήνες από την επίσημη κυκλοφορία του εκάστοτε λογισμικού.

Κατεβάστε την επιθυμητή έκδοση

Η επίσημη σελίδα του Ubuntu είναι εδώ.
Η επίσημη σελίδα του Lubuntu είναι εδώ.

Επιλέξτε και κατεβάστε το Ubuntu 12.04 LTS (32 bit προτείνεται) από εδώ.
Επιλέξτε και κατεβάστε το Lubuntu 12.10 (32 bit προτείνεται) από εδώ.

Εγκατάσταση μέσω του Windows Installer

Ιδανικό για χρήστες που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το Linux και να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους μαζί με τα Windows, καθώς η εγκατάσταση είναι απλούστατη.
Ο μόνος τρόπος εγκατάστασης για όσους έχουν Windows 7 εγκατεστημένα από την εταιρία. Οφείλεται στο ότι σε αυτή την περίπτωση το Ubuntu εγκαθίσταται σαν εφαρμογή των Windows άρα δεν χρειάζονται επιπλέον κατατμήσεις.

Απεγκατάσταση από τα Windows! (Υπολογιστής –> Τοπικός δίσκος C –> Ubuntu –> uninstall-wubi.exe)

Κατεβάστε τον Windows Installer για το Ubuntu 12.04.1 LTS από εδώ.

Ακριβής οδηγίες εγκατάστασης εδώ.

Εικονική εγγραφή σε DVD, USB stick σε Windows, Ubuntu, Mac OS X

Στην επίσημη σελίδα του Ubuntu δίνονται συγκεκριμένα προγράμματα και ακριβής οδηγίες χρήσης για το πως να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα εκκινήσιμο DVD και USB stick σε οποιοδήποτε από τα βασικά λογισμικά.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο DVD στα Windows.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο USB stick στα Windows.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο DVD στο Ubuntu.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο USB stick στο Ubuntu.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο DVD στα Mac OS X.

Πως να δημιουργήσεις εκκινήσιμο USB stick στα Mac OS X.

Δοκιμή / Εγκατάσταση από DVD / USB stick

Τοποθετείτε το DVD στο DVD Player ή αν πρόκειται για USB stick το συνδέετε σε μια θύρα USB.

Στην συνέχεια πηγαίνετε στο bios, και στο boot menu ορίζετε στην προτερειότητα εκκινήσιμης συσκευής ως πρώτη συσκευή το DVD Player ή το USB stick. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε για το bios ή το boot menu, ανατρέξτε στις αντίστοιχες αναρτήσεις “Ο ορισμός του «BIOS» και η πρόσβαση σε αυτό” και “Πρόσβαση και διαχείριση του Boot Menu”.

Κάνετε επανεκκίνηση αποθηκεύοντας τις αλλαγές και αν τα ρυθμίσατε όλα σωστά θα ξεκινήσει να τρέχει η εγκατάσταση.

Την συνέχεια της εγκατάστασης μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω εξαιρετικό βίντεο από το κανάλι του κ. Κώστα Σαπαλίδη.

Εννοείται ότι όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν χωρίς εγκατάσταση θα πατήσουν “Δοκιμάστε το Ubuntu”, ενώ όσοι θέλουν να το εγκαταστήσουν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνονται στο βίντεο.

Ίδιος είναι και ο τρόπος εγκατάστασης για όσους επιλέξουν το Lubuntu.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης καλό θα ήταν να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του boot menu όπως ήταν πριν τις αλλάξετε.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία επικοινωνήστε άμεσα με τον Κωνσταντίνο Παπαμάρκο, στοιχεία επικοινωνίας του οποίου θα βρείτε [εδώ]

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *