Ουκρανοί hacker κατέστρεψαν την υποδομή πληροφορικής της επιχείρησης υποδομών ζωτικής σημασίας της Μόσχας, Moscollector, όπως δήλωσε ενημερωμένη πηγή στο Interfax-Ukraine.
Δείτε επίσης: HackerOne: Έχει δώσει πάνω από $300 εκατομμύρια σε προγράμματα bug bounty
“Ουκρανοί hacker κατέστρεψαν την υποδομή πληροφορικής της Moscollector. Αυτή η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία υπόγειων σωλήνων ύδρευσης, καλωδίων επικοινωνίας, καλωδίων ρεύματος και δικτύων θέρμανσης της ρωσικής πρωτεύουσας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρακτορείου την Τρίτη.
Είπε ότι “οι χάκερ απενεργοποίησαν 87.000 αισθητήρες διαφόρων συστημάτων προειδοποίησης στην περιοχή γύρω και μέσα στη Μόσχα. Επιπλέον, καταστράφηκαν 70 διακομιστές και τουλάχιστον 90 terabytes εταιρικών δεδομένων [email, αντίγραφα ασφαλείας και συμβόλαια].“
Δείτε ακόμα: Βορειοκορεάτες hackers στοχεύουν blockchain engineers με το Kandykorn malware
Σύμφωνα με την πηγή, η επίθεση ενάντια στην Moscollector πραγματοποιήθηκε από Ουκρανούς hacker της ομάδας hacking Blackjack, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα κυβερνοχώρου της SBU.
“Αυτή τη στιγμή, το έργο των εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας υποδομής της Μόσχας είναι εντελώς μπλοκαρισμένο. Η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ατυχήματα και συμβάντα. Η αποκατάσταση των εργασιών της θα διαρκέσει από 15 έως 30 ημέρες“, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του πρακτορείου.
Δείτε επίσης: Οι Ιρανοί hackers Charming Kitten χρησιμοποιούν το νέο BASICSTAR backdoor
Ποιες είναι οι κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί χάκερ;
Οι Ουκρανοί hacker χρησιμοποιούν μια πληθώρα τεχνικών για να επιτύχουν τους στόχους τους, όπως η επίθεση στην Moscollector. Μια από αυτές είναι η τεχνική του phishing, όπου προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες μέσω επιθέσεων με ψευδείς ηλεκτρονικές επιστολές ή ιστοσελίδες. Επίσης, χρησιμοποιούν την τεχνική του ransomware, όπου κρυπτογραφούν τα δεδομένα του θύματος και απαιτούν λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για επιχειρήσεις και οργανισμούς που εξαρτώνται από την πρόσβαση στα δεδομένα τους για την καθημερινή λειτουργία τους. Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν είναι η εκμετάλλευση των zero-day vulnerabilities. Αυτές είναι ευπάθειες σε λογισμικό ή υλικό που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από τους κατασκευαστές, επομένως δεν υπάρχει διόρθωση για αυτές.
Πηγή: interfax