Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA επισκέφθηκε το δορυφόρο Ιώ του Δία, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.
Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναφέρουν ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται
Για να σηματοδοτήσουν τη συνάντηση, η NASA και το Southwest Research Institute δημοσίευσαν μια νέα σειρά εικόνων που δείχνουν το περίφημο ηφαιστειογενές φεγγάρι σε μια κατάσταση που φαίνεται να είναι αναπάντεχα ήρεμη. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που δείχνει την σταδιακή προσέγγιση του Juno στον δορυφόρο Jovian – έναν σφαιρικό πλανήτη με σημεία φωτεινά από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Το διαστημόπλοιο Juno ξεκίνησε το 2011 και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016. Η τροχιά της Γης στέλνει το Juno σε ένα υψηλά ελλειπτικό βρόχο, επιτρέποντάς του να πλησιάζει κοντά στους πόλους του Δία πριν απομακρυνθεί από τον πλανήτη. Η λίστα καθηκόντων του διαστημικού σκάφους που σχετίζονται με τον Δία ολοκληρώθηκε αρχικά το 2021, αλλά η NASA επέκτεινε την αποστολή με σκοπό την εξερεύνηση μερικών από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του πλανήτη.
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
Δείτε ακόμα: NASA: Νέα αναβολή για την επανδρωμένη αποστολή Artemis στο φεγγάρι
Η Ιώ είναι ένα από αυτά τα φεγγάρια. Το διαστημόπλοιο πέρασε αρχικά από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από το φεγγάρι τον Δεκέμβριο του 2023, προσεγγίζοντας πιο κοντά από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος, εκτός από το διαστημικό σκάφος Galileo της NASA το 2001. Κατά τις προηγούμενες μέρες, το Juno κατάφερε να ολοκληρώσει τον 58ο κύκλο του, πράγμα που σημαίνει ότι το διαστημόπλοιο έχει πλέον περάσει δεύτερη φορά από αυτήν την απόσταση.
Η Ιώ έχει την ατυχία να είναι ένα αντικείμενο σε ένα μεγάλο βαρυτικό παιχνίδι, καθώς ο κολοσσιαίος Δίας και το φεγγάρι Ευρώπη τραβούν το εσωτερικό της Ιού και το μετατρέπουν σε μία εστία ενεργής ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς φαίνεται αυτή η διαδικασία. Ορισμένοι επιστήμονες, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η Ιώ κατέχει έναν παγκόσμιο ωκεανό μάγματος κάτω από την επιφάνειά της. Άλλοι πιστεύουν ότι ένας υπερθερμαινόμενος πυρήνας από στερεό μέταλλο οδηγεί στα ηφαίστεια.
Δείτε επίσης: Το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίζεται στο φεγγάρι μετά το Apollo
Χρησιμοποιώντας το Juno για να εξετάσουν την Ιώ, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να καταλάβουν πώς ακριβώς λειτουργεί ο πλανήτης και τα ηφαίστειά του.
Η επεκτεινόμενη αποστολή του Juno θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Αν μια άλλη παράταση δεν είναι εφικτή, οι χειριστές του θα το κατευθύνουν προς την ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα.
Πηγή: space.com