ΑρχικήinetΗ Apple θα είναι η πρώτη που θα έχει πρόσβαση στα τσιπ...

Η Apple θα είναι η πρώτη που θα έχει πρόσβαση στα τσιπ 2nm της TSMC

Η συνεργασία της Apple με την TSMC για τους τσιπ 2nm διαμορφώνει το μέλλον της τεχνολογίας, υπόσχοντας καινοτόμες και εξελιγμένες επιδόσεις.

Η συνεργασία της Apple με την TSMC για τους τσιπ 2nm διαμορφώνει το μέλλον της τεχνολογίας, υπόσχοντας καινοτόμες και εξελιγμένες επιδόσεις.

Το ρεπορτάζ προέρχεται από την ειδοποίηση “Τίτλοι Ειδήσεων” του ‌DigiTimes‌, επομένως πρόσθετες λεπτομέρειες μπορεί να είναι διαθέσιμες στο πλήρες άρθρο. Αναμένεται ότι η TSMC θα ξεκινήσει την παραγωγή επεξεργαστικών των 2nm από το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι όροι όπως “3nm” και “2nm” αναφέρονται στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και τους κανόνες σχεδίασης που χρησιμοποιεί η TSMC για μια οικογένεια επεξεργαστικών. Η μείωση του μεγέθους των κόμβων αντιστοιχεί σε μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ, επιτρέποντας την τοποθέτηση περισσότερων τρανζίστορ σε έναν επεξεργαστή, οδηγώντας σε αυξημένες ταχύτητες και πιο αποδοτική κατανάλωση ενέργειας.

Δείτε επίσης: Apple Music Classical: Διαθέσιμο σε Κίνα, Ιαπωνία και άλλες χώρες

Φέτος, η Apple υιοθέτησε επεξεργαστικούς μεγέθους 3 νανομέτρων για τα iPhones και τα Macs της. Και ο επεξεργαστής A17 Pro στα μοντέλα iPhone 15 Pro και οι επεξεργαστές σειράς M3 στα Macs κατασκευάζονται στον κόμβο των 3 νανομέτρων, αναβαθμίζοντας τον προηγούμενο κόμβο των 5nm. Η μετάβαση από την τεχνολογία 5nm στην τεχνολογία 3nm έφερε επιδόσεις όπως 20% πιο γρήγορες GPU, 10% πιο γρήγορη CPU και 2 φορές ταχύτερο Neural Engine στο iPhone, καθώς και παρόμοιες βελτιώσεις στα Macs.

Δείτε ακόμα: Apple: Διορθώνει την πρώτη zero-day ευπάθεια για φέτος

Η TSMC κατασκευάζει δύο νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή επεξεργαστικών 2nm και εργάζεται για την έγκριση μιας τρίτης. Η TSMC κατασκευάζει γενικά νέες εγκαταστάσεις όταν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα για την επεξεργασία σημαντικών παραγγελιών επεξεργαστικών, και η TSMC επεκτείνεται με μεγάλο τρόπο για την τεχνολογία 2nm. Η μετάβαση στα 2nm θα δει την TSMC να υιοθετεί τους GAAFET (gate-all-around field-effect transistors) με νανοφύλλα αντί για FinFET, επομένως η διαδικασία κατασκευής θα είναι πιο σύνθετη. Οι GAAFET επιτρέπουν ταχύτερες ταχύτητες με μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ και χαμηλότερη τάση λειτουργίας.

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την αλλαγή αυτή, και η Apple θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει αλλαγές στον σχεδιασμό των επεξεργαστών της για να προσαρμοστεί στη νέα τεχνολογία. Η Apple είναι ο βασικός πελάτης της TSMC και συνήθως είναι η πρώτη που λαμβάνει τους νέους επεξεργαστές της TSMC.

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την αλλαγή αυτή, και η Apple θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει αλλαγές στον σχεδιασμό των επεξεργαστών της για να προσαρμοστεί στη νέα τεχνολογία. Η Apple είναι ο βασικός πελάτης της TSMC και συνήθως είναι η πρώτη που λαμβάνει τους νέους επεξεργαστές της TSMC. Για παράδειγμα, η Apple απέκτησε όλους τους επεξεργαστές της TSMC μεγέθους 3 νανομέτρων το 2023 για iPhones, iPads και Macs.

Δείτε επίσης: Apple Music: Θα πληρώνει περισσότερο τους καλλιτέχνες για το Spatial Audio

Μεταξύ των κόμβων 3nm και 2nm, η TSMC θα εισάγει αρκετές νέες βελτιώσεις στον κόμβο των 3nm. Η TSMC έχει ήδη παρουσιάσει τους επεξεργαστές N3E και N3P, που είναι βελτιωμένες διαδικασίες 3nm, και υπάρχουν και άλλοι επεξεργαστές όπως ο N3X για υψηλή απόδοση υπολογιστικών εφαρμογών και ο N3AE για αυτοκινητοβιομηχανικές εφαρμογές. Υπάρχουν φήμες που υποδεικνύουν ότι η TSMC ήδη ξεκινάει την εργασία σε πιο προηγμένους επεξεργαστές 1.4 νανομέτρων, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2027. Λέγεται ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να κρατήσει τις αρχικές δυνατότητες κατασκευής της TSMC για και τις τεχνολογίες 1.4nm και 1nm.

Πηγή πληροφοριών: macrumors.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS