Το 31% των προγραμματιστών video games χρησιμοποιούν ήδη generative AI και σχεδόν το 50% αναφέρει ότι η Generative AI χρησιμοποιείται στον χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με έρευνα της GDC.
Δείτε επίσης: Ubisoft+ boss: Οι gamers δεν αισθάνονται «άνετα» με τις συνδρομητικές υπηρεσίες παιχνιδιών
Η Valve ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Steam θα επιτρέψει τα video games που δημιουργούνται με τη βοήθεια εργαλείων Generative AI εφόσον αυτό αναφέρεται ρητά. Αν οι προγραμματιστές παιχνιδιών λένε την αλήθεια, θα πρέπει να δούμε πολλές αποκαλύψεις στο μέλλον.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους διοργανωτές του Game Developers Conference σε πάνω από 3.000 προγραμματιστές παιχνιδιών, το 31% των ανταποκρινομένων δήλωσε ότι χρησιμοποιούν προσωπικά Generative AI στη δουλειά τους, και το 18% δήλωσε ότι δεν τη χρησιμοποιούν προσωπικά, αλλά συνάδελφοι στον χώρο εργασίας τους το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι το 49% των video games studio χρησιμοποιούν Generative AI σε κάποια μορφή, αν και κυρίως όχι με τρόπους που θα αντιληφθούμε απευθείας, κρίνοντας από τις άλλες ερωτήσεις της έρευνας.
Νέο banking malware κλέβει credentials από 77 apps
Έφηβος χακάρει εταιρείες τηλεπικοινωνιών
DroidBot: Νέο Android banking malware κλέβει credentials
Δείτε επίσης: Η Rabbit Ανακοινώνει το R1: Η Επόμενη Γενιά Αυτόνομων Συσκευών Τεχνητής Νοημοσύνης
Τα εργαλεία Generative AI είναι πιο αμφιλεγόμενα όταν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων, γραφής και φωνών που οι παίκτες αντιμετωπίζουν άμεσα. Για παράδειγμα, το επερχόμενο παιχνίδι της Square Enix, Foamstars, έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη χρήση του Midjourney για τη δημιουργία ενός μικρού ποσοστού των στοιχείων του. Το δωρεάν παιχνίδι shooter The Finals προκάλεσε πρόσφατα οργή σε ηθοποιούς φωνής και ευαισθητοποιημένους gamers χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία φωνητικών γραμμών.
Δείτε ακόμα: The Finals: Τα Patch Notes για την έκδοση 1.5
Ωστόσο, δεν είναι όλη η χρήση της Generative AI ορατή. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τμημάτων κώδικα με εργαλεία όπως το ChatGPT και το GitHub Copilot. “
“Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανταποκρινομένων ενδιαφερόταν για τη βοήθεια στον κώδικα και την επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας περιεχομένου”, σύμφωνα με τους διοργανωτές της έρευνας. “Οι προγραμματιστές ήταν επίσης ενδιαφερόμενοι για την ιδέα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων καθηκόντων.”
Μεγάλα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT χρησιμοποιούνται επιπλέον (κινδυνεύοντας με πληροφορίες που δεν είναι καλές ή μη αναγνωρισμένες) ως γενικοί βοηθοί έρευνας και συγγραφής που μπορούν, ως μερικά παραδείγματα, να δημιουργήσουν κείμενα για μάρκετινγκ, να συνοψίσουν μια μεταγραφή μιας συνάντησης ή να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα. Και, όπως φαίνεται, είναι στον τομέα των οικονομικών, του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, της παραγωγής και της διοίκησης όπου συμβαίνει η περισσότερη χρήση Generative AI στη βιομηχανία των video games, με τα τμήματα αφήγησης, τέχνης, ήχου και ποιότητας ελέγχου να είναι τα λιγότερο πιθανά να τη χρησιμοποιούν, σύμφωνα με την έρευνα.
Δείτε ακόμα: Ξεχάστε τα self-driving αυτοκίνητα – Ήρθε η τεχνητή νοημοσύνη!
Η χρήση της Generative AI δεν είναι πάντα εγκεκριμένη από την εταιρεία που τη χρησιμοποιεί. Αναφορικά, έχω ακούσει από έναν εργαζόμενο στη Silicon Valley ότι χρησιμοποιεί το ChatGPT για να τον βοηθήσει στον κώδικα χωρίς τη γνώση του επιβλέποντος του. Έχουμε επίσης δει περιπτώσεις εταιρειών που έμαθαν με έκπληξη ότι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το εργαλείο “Generative Fill” στο Photoshop, χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία έργων τέχνης που δημοσίευσαν. Η Wizards of the Coast πρόσφατα χρειάστηκε να παραδεχθεί ότι, αφού αρχικά είχε πει ότι ήταν ανθρώπινης κατασκευής, μια εικόνα μάρκετινγκ του Magic: The Gathering χρησιμοποίησε στοιχεία που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη.
Μόνο το 12% των ανταποκρινομένων ανέφεραν ότι η εταιρεία τους έχει πολιτική που απαγορεύει τη χρήση της Generative AI. Το 7% δήλωσε ότι ορισμένα εργαλεία επιτρέπονται στον χώρο εργασίας τους, ενώ άλλα όχι. Το 2% είπε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ η πλειοψηφία είτε δήλωσε ότι η εργασία τους δεν έχει καμία πολιτική, είτε ότι η χρήση εργαλείων Generative AI είναι προαιρετική.
Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια
Παρά τη φαινομενικά ευρεία χρήση της Generative AI στη βιομηχανία των video games, οι προγραμματιστές δηλώνουν ότι ανησυχούν για τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν: το 42% των ανταποκρινομένων δήλωσε ότι είναι “πολύ ανήσυχοι” για την ηθική της Generative AI, άλλο 42% είπε ότι είναι “κάπως ανήσυχοι,” και το 12% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου.
“Νομίζω ότι η απόλυση κάποιου είναι μια πραγματική ανησυχία,” είπε ένας από τους ανταποκρινόμενους. “Πρέπει να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων, όχι για τη μείωση του εργατικού δυναμικού.”
“Είναι κλοπή, απλά και απλώς,” είπε ένας άλλος, “και επειδή είναι ‘περίτεχνο και υψηλή τεχνολογία,’ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς για πνευματικά δικαιώματα ή ηθική. Η δημόσια κατακραυγή δεν φαίνεται να λειτουργεί, οπότε χρειαζόμαστε πραγματική ρύθμιση.”
Παράλληλα, το ενδιαφέρον για μια άλλη πολυσυζητημένη τεχνολογία φαίνεται να μειώνεται: Στη φετινή έρευνα του GDC, 27% λιγότεροι προγραμματιστές από πέρυσι δήλωσαν ότι είναι “κάπως” ή “πολύ” ενδιαφερόμενοι για τα NFTs και τα κρυπτονομίσματα.
Πηγή: pcgamer