ΑρχικήSecurityΚυβερνοεπίθεση στην Ελβετία μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας

Κυβερνοεπίθεση στην Ελβετία μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Ελβετίας (NCSC), μία κυβερνοεπίθεση ανιχνεύτηκε άμεσα και ειδικοί της ομοσπονδιακής διοίκησης πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δείτε επίσης: Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο (TPL): Εκτός σύνδεσης διάφορες υπηρεσίες λόγω κυβερνοεπίθεσης

Κυβερνοεπίθεση

Ένα τέτοιο είδος επίθεσης αναμενόταν και είχαν ληφθεί κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Οι επιθέσεις DDoS, όπως αυτή, έχουν ως στόχο να καθιστούν τις ιστοσελίδες μη διαθέσιμες. Δεν οδηγούν σε απώλεια ή παραβίαση δεδομένων“, δήλωσε το NCSC.

Μια επίθεση DDoS συμβαίνει όταν αποστέλλεται ένας υψηλός όγκος αιτημάτων με σκοπό τον υπερφόρτωση των online υπηρεσιών. Οι ιστότοποι των ομοσπονδιακών τμημάτων της Ελβετίας και ορισμένα γραφεία επηρεάστηκαν, αλλά όχι η διαδικτυακή πύλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η επίθεση ξεκίνησε πριν τις 8 π.μ., ανέφερε εκπρόσωπος του NCSC στο πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

Προσωρινά αρκετές σελίδες της ομοσπονδιακής διοίκησης δεν ήταν διαθέσιμες. Ωστόσο, από το απόγευμα, όλα λειτουργούν κανονικά ξανά.

Η ευθύνη για την επίθεση έχει δηλωθεί για μια ακόμη φορά από την ομάδα χάκερ “NoName“, η οποία προηγουμένως είχε επιτεθεί στην ομοσπονδιακή διοίκηση τον Ιούνιο του 2023. Η φιλορωσική ομάδα ανέφερε ως αιτία για την DDoS επίθεση την παρουσία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στην ετήσια συνάντηση του ΠΟΣΔΑ στο Νταβός“, δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Διαδικτύου (NCSC).

Δείτε ακόμα: Eagers Automotive: Οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω κυβερνοεπίθεσης

Επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο ότι την Τετάρτη έγινε επίθεση DDoS κατά του Rhaetian Railway (RhB) στην Ελβετία. Το RhB είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Η ομάδα “NoName” είχε προηγουμένως επιτεθεί στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση της Ελβετίας τον Ιούνιο του 2023. Την εποχή εκείνη, ο Ζελένσκι έδωσε ομιλία στο Ελβετικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας συναντήθηκε από κοντά με μέλη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Ελβετίας στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, το Βέρνο, και την Τρίτη παρακολούθησε την ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός.

Ελβετία

Σύμφωνα με το NCSC, οι αρχές είχαν προβλέψει μια επίθεση και την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν τους φορείς κρίσιμης υποδομής, παροτρύνοντάς τους να λάβουν προστατευτικά μέτρα. Το νεοσύστατο ομοσπονδιακό γραφείο συνεργάζεται επίσης με εθνικούς και διεθνείς εταίρους και φορείς κρίσιμης υποδομής.

Ποιες είναι οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση των DDoS επιθέσεων;

Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των DDoS επιθέσεων είναι η εφαρμογή της αρχής της ελάχιστης προνομιούχου πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρήστης ή σύστημα πρέπει να έχει μόνο τα απαραίτητα δικαιώματα που χρειάζεται για να εκτελέσει τις απαιτούμενες λειτουργίες του.

Δείτε επίσης: Αυστραλία: Δικαστική υπηρεσία επηρεάστηκε από κυβερνοεπίθεση

Επίσης, η χρήση των συστημάτων προστασίας από DDoS είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αυτών. Αυτά τα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και να αποκρούσουν την κυκλοφορία των DDoS, προστατεύοντας έτσι το δίκτυο.

Η εκπαίδευση του προσωπικού στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των DDoS επιθέσεων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων μορφών εκπαίδευσης.

Τέλος, η δημιουργία ενός σχεδίου αντίδρασης σε περίπτωση DDoS επίθεσης είναι ένας ακόμη τρόπος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αυτών. Αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αποκατάσταση των συστημάτων και την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας.

Πηγή: swissinfo.ch

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS