ΑρχικήSecurityTikTok: Ψεύτικοι λογαριασμοί διαδίδουν παραπληροφόρηση για πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας

TikTok: Ψεύτικοι λογαριασμοί διαδίδουν παραπληροφόρηση για πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας

Ψεύτικοι λογαριασμοί TikTok έχουν διαδώσει παραπληροφόρηση για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την κινεζική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

TikTok: Ψεύτικοι λογαριασμοί διαδίδουν παραπληροφόρηση

Οι αναρτήσεις από τα ψεύτικα accounts στόχευαν Ουκρανούς και Ρώσους χρήστες, καθώς και πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το TikTok, το περιεχόμενο ήταν σχεδιασμένο να “ενισχύει τεχνητά τις φιλορωσικές αφηγήσεις” για τον πόλεμο.

Ορισμένοι λογαριασμοί επισημάνθηκαν εικονικά ως ειδησεογραφικά μέσα.

Δείτε επίσης: Ο δικαστής Pitman στηρίζει την απαγόρευση του TikTok στο Texas

Επιπλέον, μια ξεχωριστή έρευνα από το BBC εντόπισε 800 ψεύτικους λογαριασμούς, οι οποίοι στόχευαν ευρωπαϊκές χώρες και διέδιδαν ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι συγγενείς τους αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα ή βίλες στο εξωτερικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το CNBC, το TikTok είχε ήδη αρχίσει να ερευνά τους λογαριασμούς πριν από την έρευνα του BBC. Όλοι οι ψεύτικοι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν, αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα.

Συνεχώς και ακατάπαυστα καταδιώκουμε αυτούς που επιδιώκουν να επηρεάσουν την κοινότητά μας μέσω παραπλανητικών συμπεριφορών“, αναφέρει η εταιρεία.

Δείτε επίσης: TikTok: Έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατανάλωση από τους χρήστες

Οι περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί TikTok (περίπου 13.000) λειτουργούσαν από το εσωτερικό της Ρωσίας και προωθούσαν προπαγάνδα σε σχέση με τον πόλεμο σε τοπικές γλώσσες στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Ρωσία Ουκρανία πόλεμος TikTok

Ωστόσο, εντοπίστηκαν και κάποιοι λογαριασμοί από την Ουκρανία που είχαν στόχο να  συγκεντρώσουν χρήματα για τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με την έρευνα του TikTok, οι συνολικοί followers των ψεύτικων λογαριασμών ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο, αλλά οι θεατές των προπαγανδιστικών βίντεο μπορεί να ήταν πολλοί περισσότεροι.

Το TikTok έχει εντοπίσει και στο παρελθόν ψεύτικους φιλορωσικούς λογαριασμούς, καθώς υπάρχει πίεση προς τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για καταστολή των ψευδών χρηστών και της παραπληροφόρησης.

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση του Νεπάλ απαγορεύει το TikTok

Η παραπληροφόρηση μέσω του TikTok μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Καθώς το TikTok είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες του μπορούν να επηρεάζονται από το περιεχόμενο που βλέπουν και να πιστεύουν ψευδείς πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της πραγματικότητας και στη δημιουργία εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την κατάσταση του πολέμου.

Επιπλέον, η διάδοση παραπληροφόρησης μέσω του TikTok μπορεί να δυσφημίσει μια από τις δύο πλευρές του πολέμου, δημιουργώντας ανισορροπία στην αντίληψη του κοινού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υποστήριξη που λαμβάνει κάθε πλευρά και να δυσκολέψει την επίτευξη ειρήνης ή διπλωματικής λύσης.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS