Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών, γνωστές ως κουάσαρ, που μπορεί μερικές φορές να κρύβονται πίσω από πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης στους γαλαξίες στους οποίους φιλοξενούνται.
Δείτε επίσης: H Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία μας γυρίζει με τη μέγιστη ταχύτητα
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα ιδέα ότι τα κουάσαρ αποκρύπτονται μόνο από δαχτυλίδια σκόνης σε σχήμα ντόνατς στην γύρω περιοχή της μαύρης τρύπας. Τα κουάσαρ είναι απίστευτα φωτεινά αντικείμενα που τροφοδοτούνται από μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν γύρω υλικά. Η ισχυρή ακτινοβολία τους μπορεί να φραχθεί αν πυκνά σύννεφα που τα περιβάλλουν σαν ντόνατς.
Οι αστρονόμοι πάντα υπέθεταν ότι αυτό το υλικό που εμποδίζει το φως υπάρχει μόνο στο άμεσο περιβάλλον του κουάσαρ. Πλέον, ένα ερευνητικό συγκρότημα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Durham ανακάλυψε αποδείξεις που δείχνουν ότι σε ορισμένα κουάσαρ, η απόκρυψη οφείλεται αποκλειστικά στον γαλαξία, στον οποίο ανήκει το κουάσαρ.
Χρησιμοποιώντας το Atacama Large Millimeter Array (ALMA) στη Χιλή, παρατηρήθηκε ένα δείγμα κουάσαρ με έντονους ρυθμούς δημιουργίας αστέρων. Ανακάλυψαν ότι πολλά από αυτά τα κουάσαρ ζουν σε πολύ συμπαγείς γαλαξίες, γνωστούς ως “γαλαξίες αστραφτερής έκρηξης”, με απόσταση μικρότερη από 3000 έτη φωτός.
Αυτοί οι γαλαξίες μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα από 1000 αστέρια όπως ο ήλιος κάθε χρόνο. Για να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός αστέρων, ο γαλαξίας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αερίου και σκόνης, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τα οικοδομικά στοιχεία των αστέρων. Σε τέτοιους γαλαξίες, σύννεφα αερίου και σκόνης που έχουν ανασηκωθεί από τη γρήγορη δημιουργία αστέρων μπορούν να συσσωρευθούν και να κρύψουν εντελώς τα κουάσαρ.
Δείτε ακόμα: Το Hubble της NASA εντοπίζει μαύρη τρύπα που δημιουργεί «ίχνη αστεριών»
Η πλήρης μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS). Η ομάδα εκτιμά ότι περίπου στο 10-30% των πολύ γρήγορα σχηματιζόμενων κουάσαρ, ο γαλαξίας φιλοξενίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την απόκρυψη του κουάσαρ.
Τα ευρήματα παρέχουν νέες εισαγωγές στη σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης του γαλαξία και της δραστηριότητας των μαύρων τρυπών.
Τα ασαφή κουάσαρ μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν πρώιμο εξελικτικό στάδιο, όταν οι νεαροί γαλαξίες είναι πλούσιοι σε κρύα αέρια και σκόνη, τροφοδοτώντας υψηλούς ρυθμούς σχηματισμού αστέρων και ανάπτυξης μαύρων τρυπών.
Ο καθηγητής David Alexander του Πανεπιστημίου του Durham, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Είναι μια αναταραχή, ένα ακατάστατο στάδιο εξέλιξης, όπου αερίο και αστέρια συγκρούονται και συσσωρεύονται στο κέντρο του γαλαξία.“
Δείτε επίσης: Γιγαντιαία μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας εξαφανίζει μυστηριώδες νέφος σκόνης
Η αποκάλυψη αυτών των θαμμένων κουάσαρ θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ γαλαξιών και των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών που κατοικούν στο εσωτερικό τους.
Πηγή: phys.org