Ένα φιλέτο vegan σολομού που δημιουργήθηκε μέσω 3D printing, βρίσκεται πλέον στα ράφια των αυστριακών σούπερ μάρκετ.
Το εναλλακτικό φιλέτο, που έχει ονομαστεί “THE FILET – Inspired By Salmon” από τη δημιουργό του, την εταιρεία Revo Foods, μια startup στην τεχνολογία τροφίμων, θεωρείται το πρώτο 3D printed τρόφιμο που φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο IFLScience, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Robin Simsa, δήλωσε: “Με την επιτυχία του 3D food printing σε βιομηχανική κλίμακα, μπαίνουμε σε μια δημιουργική τροφική επανάσταση, μια εποχή όπου τα τρόφιμα παρασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας“.
Όπως και άλλα υποκατάστατα κρέατος, ο vegan σολομός παρασκευάζεται από μυκοπρωτεΐνη. Όσον αφορά στη διατροφική του αξία, το προϊόν περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως και η αντίστοιχη ζωική πηγή. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αν και εξακολουθεί να είναι μικρότερη από αυτή του κανονικού σολομού.
Δείτε επίσης: Cocoa Press: 3D εκτυπωτής σοκολάτας κάνει τη ζωή σας πιο γλυκιά

Η Revo Foods συνεργάστηκε με μια άλλη startup, τη Mycorena, για να κατασκευάσει μυκοπρωτεΐνη που μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν 3D printer.
Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για δημιουργία τροφίμων μέσω 3D printing, με δημιουργίες που κυμαίνονται από τσιζκέικ μαγειρεμένα με λέιζερ μέχρι κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου δημιουργίας τροφίμων ισχυρίζονται ότι το 3D printing θα μπορούσε να καταστήσει την παραγωγή τροφίμων πιο βιώσιμη. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα ειδικά στον κλάδο της αλιείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ψάρια αλιεύονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός τους μειώνεται.
Δείτε επίσης: 3D κρέας; Ισραηλινή εταιρεία αποκαλύπτει «εκτυπωμένες» μπουκιές βόειου κρέατος
Οι εκπομπές είναι, επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα στην παραγωγή τροφίμων. Η παραγωγή τροφίμων φαίνεται ότι ευθύνεται για πάνω από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το 31% αυτών των εκπομπών προέρχεται από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ιχθυοτροφεία και ένα επιπλέον 18% από παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η επεξεργασία και η μεταφορά. Η Revo Foods υποστηρίζει ότι η παραγωγή του vegan φιλέτου σολομού χρησιμοποιεί 77 έως 86% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και 95% λιγότερο γλυκό νερό από την αλίευση και την επεξεργασία του συμβατικού σολομού.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχουν διάφορες ανησυχίες σχετικά με αυτή την τεχνολογία για τη δημιουργία φαγητού. Αρχικά, το κόστος των 3D εκτυπωτών τροφίμων είναι υψηλό. Επιπρόσθετα, η υφιστάμενη τεχνολογία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στον τύπο των τροφίμων που μπορεί να παράγει. Τέλος, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ασφαλή και υγιεινά είναι τα τρόφιμα που παράγονται με την τεχνολογία 3D printing, καθώς και η ανησυχία για την απώλεια της παραδοσιακής γαστρονομίας και της γευστικής αξίας των τροφίμων.
Δείτε επίσης: Η Apple φέρεται να κάνει δοκιμές 3D printing για ρολόγια
Μένει να δούμε αν ο 3D printed vegan σολομός που κυκλοφόρησε στα αυστριακά σούπερ μάρκετ θα έχει επιτυχία. Ένα είναι σίγουρο. Η αρχή έγινε και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, η εμπορική κυκλοφορία 3D printed τροφίμων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την παραγωγή τροφίμων.
Πηγή: www.iflscience.com