Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ] Υποκλοπή δεδομένων από την GHS σε Υπουργείο Παιδείας (minedu.gov.gr) και Υπουργείο Μεταφορών (www.yme.gr)!

Ισχυρή ταυτόχρονη  κυβερνοεπίθεση με υποκλοπή δεδομένων σε 2 (!) μάλιστα Υπουργεία, πραγματοποίησαν υποστηρικτές της Ελληνικής Χάκινγκ Σκηνής (GHS)  την ημέρα διεξαγωγής των σημαντικότερων εκλογών των τελευταίων δεκαετιων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ πληροφορία που κοινοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην  συντακτική ομάδα του SecNews, οργανωμένη κυβερνοεπίθεση <…>

πραγματοποίησαν υποστηρικτές της GHS σε δύο Ελληνικά Υπουργεία, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Μεταφορών. Eπιθυμώντας να δώσουν σαφώς το δικό τους στίγμα σε αυτή την σημαντικότατη εκλογική μάχη, οι Έλληνες hackers της GHS προχώρησαν σε υποκλοπή άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τα δύο Υπουργεία και ανάρτησή τους σε κοινόχρηστο ιστοχώρο (Pastebin).

Δεν προχώρησαν όπως διαπιστώνουμε σε αλλοίωση των δύο ιστοσελίδων, αν και από τα στοιχεία που διαπιστώσαμε οτι έχουν στην διάθεσή τους κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Είναι αξιοσημείωτο να τονίσουμε οτι τα δύο Υπουργεία έχουν πέσει και στο παρελθόν θύματα επιθέσεων από υποστηρικτές της Ελληνικής Χάκινγκ σκηνής όπως μπορείτε να δείτε [εδώ] και [εδώ] αλλά όπως διαπιστώνουμε τα μέτρα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι δεν αποδείχτηκαν ικανά να σταματήσουν τους Έλληνες hackers. Δεν είναι σαφές στην συντακτική ομάδα του SecNews από το μήνυμα των hackers αν τα δεδομένα έχουν αντληθεί σε προγενέστερο χρόνο ή αν αποτελούν αποτέλεσμα νέας επίθεσης εναντίον των δύο Υπουργείων.

Σε μήνυμα που ανάρτησαν στο Pastebin αναφέρουν αναλυτικά τους λόγους της επίθεσης και την επιλογή των στόχων τους. Επιπλέον στην ανάρτηση-μανιφέστο τους, στέλνουν ισχυρά και σαφέστατα μηνύματα πρός όλες τις κατευθύνσεις αναφορικά με το τι ακριβώς είναι η GHS, τι στόχους έχουν, τι εκπροσωπούν αλλά και για την λεγόμενη «κόντρα» τους με τους Έλληνες Anonymous.

Τέλος λαμβάνουν σαφέστατη θέση για τις συλλήψεις ατόμων σχετιζόμενων με την GHS αναφέροντας οτι «δεν είναι αρχηγοί απλά άτομα που την στηρίζουν και σε καμία περίπτωση δεν οργανώνουν την σκηνή απλά συμβάλουν σε αυτή«. Δείτε το μήνυμα τους όπως ακριβώς το έχουν αναρτήσει στο Pastebin:

Ως απόδειξη των χτυπημάτων εναντίον των δύο Υπουργείων, παραθέτουν προσωπικά δεδομένα χρηστών που αναφέρουν ότι άντλησαν από τις δύο ιστοσελίδες. Χωρίς να ξεκαθαρίζουν τον τρόπο που επακριβώς άντλησαν τα δεδομένα, η συντακτική ομάδα του SecNews από την αξιολόγηση των δεδομέναν που έχει στην διαθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα οτι χρησιμοποίησαν κοινή αδυναμία SQL Injection εναντίον των ιστοσελίδων των Υπουργείων.

Για λόγους διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων που αναφέρουν στην ανάρτησή τους οι hackers στο Pastebin, το SecNews θα δημοσιοποιήσει ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ λίστα των δεδομένων ενώ έχουμε εσκεμένα αποκρύψει σημαντικά στοιχεία (κωδικούς, τμήμα ονομάτων κλπ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες για παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ή άλλου είδους επιθέσεις με χρήση των εκτεθειμένων κωδικών. Η συνολικη λίστα έχει κοινοποιηθεί στο SecNews μαζί με το σύνολο κωδικών χρηστών, διαχειριστών κλπ. Τονίζουμε οτι δεν είναι σαφές μέχρι αυτή την στιγμή αν τα στοιχεία αποτελούν νέα επίθεση ή έχουν αντληθεί σε προγενέστερο χρόνο. Δείτε τα σχετικά δεδομένα:

  • Δείγμα Δεδομένων που υποκλάπησαν από το Υπουργείο Μεταφορών:
  • Δείγμα δεδομένων που υποκλάπησαν από το Υπουργείο Παιδείας:

Διαπιστώνουμε μάλιστα οτι στην περίπτωση του Υπουργείου Παιδείας οι Έλληνες hackers, υποστηρικτές της Greek Hacking Scene διαθέτουν και δεδομένα πρόσβασης (IP διευθύνσεις) ανα χρήστη πέρα από τα usernames και τους κωδικούς πρόσβασης.

Το συγκεκριμένο χτύπημα στις ιστοσελίδες των δύο σημαντικότατων Υπουργείων, δεν φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα στην κεντρική ιστοσελίδα τους αλλά είναι σαφές από το μήνυμα των hackers οτι απέκτησαν πρόσβαση σε εσωτερικά δεδομένα που δεν είναι προσβάσιμα στον καθένα μέσω των ιστοσελίδων.

Λόγω της φύσης και της σημαντικότητας των δεδομένων που διαχειρίζονται τα 2 Υπουργεία εκτιμούμε ότι θα ήταν σημαντικότατο πλήγμα αν οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα με πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και δυνατότητα αλλοίωσης στοιχείων. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών παραβίασης.

Η συντακτική ομάδα του SecNews ευχαριστεί τον ανώνυμο αναγνώστη για την έγκαιρη, αποκλειστική και έγκυρη ενημέρωση.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *