ΑρχικήinetΗ έκρηξη των chip AI ωθεί την Nvidia προς το $1 τρις.

Η έκρηξη των chip AI ωθεί την Nvidia προς το $1 τρις.

nvidia

Η μετοχή της Nvidia εκτινάχθηκε κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διευρυμένη διαπραγμάτευση την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε μια συγκλονιστικά ισχυρή μελλοντική προοπτική και ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang δήλωσε ότι η εταιρεία θα έχει μια “γιγαντιαία χρονιά ρεκόρ”.

Δείτε επίσης:Google: Πρώην υπάλληλος προειδοποιεί σχετικά με το AI

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης για τους επεξεργαστές γραφικών (GPU) που κατασκευάζει η Nvidia, οι οποίοι τροφοδοτούν εφαρμογές AI όπως αυτές της Google, της Microsoft και της OpenAI.

Η ζήτηση για τσιπ AI στα κέντρα δεδομένων ώθησε την Nvidia να οδηγήσει σε πωλήσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 7,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Nvidia πιστεύει ότι βρίσκεται σε μια σαφή αλλαγή στον τρόπο κατασκευής των υπολογιστών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη – τα εξαρτήματα για τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να γίνουν μια αγορά 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, λέει ο Huang.

Ιστορικά, το πιο σημαντικό μέρος σε έναν υπολογιστή ή server ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής ή η CPU. Στην αγορά αυτή κυριαρχούσε η Intel, με την AMD ως κύριο αντίπαλό της.

Με την έλευση των εφαρμογών ΑΙ που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, η GPU βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πιο προηγμένα συστήματα χρησιμοποιούν έως και οκτώ GPU σε μία CPU. Η Nvidia κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά των GPU AI.

Για παράδειγμα, τα συστήματα DGX της Nvidia, τα οποία είναι ουσιαστικά ένας υπολογιστής AI για εκπαίδευση σε ένα κουτί, χρησιμοποιούν οκτώ από τις κορυφαίες GPU H100 της Nvidia και μόνο δύο CPU.

Google‘s A3 supercomputer ζευγαρώνει οκτώ H100 GPUs μαζί με έναν μόνο επεξεργαστή Xeon υψηλής τεχνολογίας της Intel.

Πρόταση:Blizzard: Δοκιμάζει AI τεχνολογία για το concept art

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η επιχειρηματική μονάδα data center της Nvidia αυξήθηκε κατά 14% κατά το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο, έναντι σταθερής ανάπτυξης για τη μονάδα data center της AMD και πτώσης 39% στη μονάδα AI και data center της Intel.

AI

Επιπλέον, οι GPU της Nvidia τείνουν να είναι πιο ακριβές από πολλούς κεντρικούς επεξεργαστές. Η πιο πρόσφατη γενιά επεξεργαστών Xeon της Intel μπορεί να κοστίσει έως και 17.000 δολάρια σε τιμή καταλόγου. Μια μεμονωμένη Nvidia H100 μπορεί να πωληθεί για 40.000 δολάρια στη δευτερογενή αγορά.

Οι high-end GPU της Nvidia παραμένουν το τσιπ επιλογής για τις σημερινές εταιρείες που κατασκευάζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT, οι οποίες είναι ακριβές για να εκπαιδευτούν με την επεξεργασία terabytes δεδομένων και είναι ακριβές για να εκτελεστούν αργότερα σε μια διαδικασία που ονομάζεται ” inference “, η οποία χρησιμοποιεί το μοντέλο για να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες ή να κάνει προβλέψεις. Οι αναλυτές λένε ότι η Nvidia παραμένει στην πρώτη θέση για τα τσιπ AI λόγω του ιδιόκτητου λογισμικού της που διευκολύνει τη χρήση όλων των χαρακτηριστικών του υλικού GPU για εφαρμογές AI.

Ωστόσο, η Nvidia θα αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό καθώς η αγορά των τσιπ AI θερμαίνεται. Η AMD έχει μια ανταγωνιστική επιχείρηση GPU, ιδίως στον τομέα των παιχνιδιών, και η Intel έχει επίσης τη δική της σειρά GPU. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κατασκευάζουν νέα είδη τσιπ ειδικά για την AI, και οι εταιρείες που επικεντρώνονται στην κινητή τηλεφωνία, όπως η Qualcomm και η Apple, συνεχίζουν να προωθούν την τεχνολογία, έτσι ώστε μια μέρα να είναι σε θέση να τρέχει στην τσέπη σας, όχι σε μια γιγαντιαία φάρμα server. Η Google και η Amazon σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ AI. Ο Huang δήλωσε την Τετάρτη ότι το λογισμικό της εταιρείας δεν θα είναι εύκολο να αναπαραχθεί.

Διαβάστε επίσης:Η OpenAI μπορεί να κυκλοφορήσει ένα μοντέλο AI ανοιχτού κώδικα

πηγή πληροφοριών: cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS