ΑρχικήsecurityFBI: Έκλεισε 9 crypto exchange sites που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος

FBI: Έκλεισε 9 crypto exchange sites που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος

Το FBI και η αστυνομία της Ουκρανίας έκλεισαν / κατέσχεσαν εννέα sites crypto exchange που βοηθούσαν εγκληματίες του κυβερνοχώρου (συμπεριλαμβανομένων συμμοριών ransomware) να νομιμοποιήσουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρημάτων).

FBI crypto exchange

Το ξέπλυμα χρήματος αναφέρεται στη διαδικασία συγκάλυψης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως νόμιμα κεφάλαια. Αυτή είναι μια κοινή πρακτική για εγκληματίες που θέλουν να αποφύγουν τον εντοπισμό ή τον έλεγχο από τις αρχές.

Στη δήλωσή του, το FBI αναφέρει ότι υποστηρίχθηκε από το Virtual Currency Response Team, την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας και δικαστικά στελέχη της χώρας για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Δείτε επίσης: Gmail: Δισεκατομμύρια χρήστες κινδυνεύουν από επίθεση phishing

Τα εννέα sites crypto exchange και οι servers τους που επηρεάστηκαν από αυτή την αστυνομική επιχείρηση είναι:

  • 24xbtc.com
  • 100btc.pro
  • pridechange.com
  • 101crypta.com
  • uxbtc.com
  • trust-exchange.org
  • bitcoin24.exchange
  • paybtc.pro
  • owl.gold

Κατά την επίσκεψη σε οποιοδήποτε από αυτά τα domains, θα εμφανιστεί ένα banner κατάσχεσης που εναλλάσσει το μήνυμά του ανάμεσα στα Ρωσικά και τα Αγγλικά.

ξέπλυμα χρήματος
FBI: Έκλεισε 9 crypto exchange sites που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος

Οι ιστότοποι που κατασχέθηκαν επέτρεπαν στους χρήστες να μετατρέπουν ανώνυμα τα crypto σε νομίσματα πιο δύσκολα να εντοπιστούν, προκειμένου να ξεπλύνουν τα χρήματα των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, χωρίς να ανιχνευτούν από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες πρόσφεραν στους χρήστες ζωντανή υποστήριξη και οδηγίες στα ρωσικά και τα αγγλικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κοινοτήτων εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI, “τα crypto exchange sites που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, έχουν χαλαρό πρόγραμμα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή συλλέγουν ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για τον πελάτη, χρησιμεύουν ως σημαντικοί κόμβοι στο οικοσύστημα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και λειτουργούν κατά παράβαση του Title 18 United States Code, Sections 1960 and 1956“.

Δείτε επίσης: T-Mobile: Νέα παραβίαση δεδομένων επηρεάζει πολλούς πελάτες

Το FBI ισχυρίζεται ότι παρέχοντας αυτές τις υπηρεσίες, τα sites crypto exchange υποστηρίζουν εν γνώσει τους τις εγκληματικές δραστηριότητες και θεωρούνται συνένοχοι.

Οι servers των sites εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη και κατασχέθηκαν και αυτοί κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης. Η κατασχεθείσα υποδομή μπορεί να αναλυθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου για να αποκαλυφθούν οι κυβερνοεγκληματίες που τη χρησιμοποιούσαν για ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους απατεώνες και τους hackers να συνεχίσουν τις κακόβουλες δραστηριότητές τους και τους εκβιασμούς και να χρησιμοποιούν τα κλεμμένα κεφάλαια στον πραγματικό κόσμο.

Με το κλείσιμο αυτών των crypto exchange και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών, οι αρχές επιβολής του νόμου εμποδίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες ομάδων ransomware, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στους χειριστές τέτοιων πλατφορμών ότι οι παράνομες ή σκοτεινές δραστηριότητες δεν θα γίνουν ανεκτές.

Παρόμοιες επιχειρήσεις

Τον Μάρτιο του 2023, το FBI, μαζί με την Europol και τη γερμανική αστυνομία, κατέσχεσαν την cryptocurrency mixing υπηρεσία “ChipMixer“, η οποία χρησιμοποιούνταν από hackers, συμμορίες ransomware και απατεώνες για ξέπλυμα χρημάτων.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε μεσίτες που υποστήριζαν δίκτυα ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων της Βόρειας Κορέας.

Δείτε επίσης: KuCoin: Το Twitter account παραβιάστηκε για να προωθήσει scam crypto giveaway

Τέλος, στις αρχές του έτους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνέλαβε τον ιδρυτή του Bizlato, μιας crypto exchange υπηρεσίας εγγεγραμμένης στο Χονγκ Κονγκ, με την κατηγορία ότι βοήθησε εγκληματίες του κυβερνοχώρου να ξεπλύνουν παράνομα χρήματα.

Το ξέπλυμα χρήματος αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία και ο αντίκτυπός του μπορεί να είναι εκτεταμένος. Υπονομεύει την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και διευκολύνει τις εγκληματικές δραστηριότητες. Επομένως, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η επιχείρηση του FBI και των άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS